I den senaste miljöguiden slipper Hewlett Packard minuspoäng sedan företaget lanserat Probook 5310m, en laptop som är i stort sett fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel. Erik Albertsen, ansvarig för miljögifter på Greenpeace, kommenterar:

I snart ett år har Apple varit ensamma om att kunna erbjuda en dator för dem som vill undvika de värsta kemikalierna. Nu har också HP en dator i stort sett fri från PVC och bromerade flamskyddsmedel, båda kemikalier med reproduktionshämmande och cancerframkallande egenskaper. Nu hoppas vi att HP presenterar fler gröna produkter så att de kan avancera från sin nuvarande trettonde plats i nästa ranking.

Tidigare i år demonstrerade Greenpeace utanför HP:s huvudkontor i Palo Alto, USA och företagets kontor i Kina och Nederländerna i protest mot att företaget struntat i sina löften att fasa ut PVC och bromerade flamskyddsmedel före årsskiftet. Med Probook 5310m verkar det som om HP åter prioriterat upp utfasningen av farliga kemikalier.

Dell och Lenovo straffas däremot med minuspoäng i den nya rankingen eftersom de inte håller sina utlovade utfasningsplaner. Acer håller däremot fast vid sitt mål om att fasa ut PVC och bromerade flamskyddsmedel innan årsskiftet. Toshiba har en deadline för utfasningen av dessa kemikalier i mars 2010.

I sammanräkningen behåller Nokia sin förstaplats med 7,5 av 10 möjliga poäng, följda av Samsung med 6,9, Sony Ericsson med 6,5 och Philips – som klättrar från en sjunde till en fjärde plats – med 5,9 poäng. Sony klättrar från tolfte till åttonde plats, sedan de implementerat försiktighetsprincipen och visat att de stödjer principen om individuellt producentansvar, vilket innebär att den som är producent har ansvar för att återvinna sina egna produkter.

LG dyker från en fjärde till en elfte plats, eftersom de dragit på sig minuspoärng sedan de backat från ambitionen att fasa ut PVC och bromerade flamskyddsmedel innan utgången av 2010. Nu är det bara mobiltelefonerna som ska vara fria från dessa giftiga kemikalier nästa år, medan utfasningen i TV-apparater och skärmar är uppskjuten till 2012. Sist i rankingen ligger som tidigare Nintendo som trots det klättrat från 1 till 1,4 poäng. Erik Albertsen fortsätter:

Nokia sitter säkert i ledningen. Företaget har en seriös kemikaliepolicy som innebär att deras telefoner redan är fria från en rad skadliga kemikalier som konkurrenterna fortfarande kämpar för att fasa ut. Med 5000 insamlingsställen i 84 länder erbjuder Nokia sina kunder möjligheter att förhindra att deras elektronikskrot hamnar på skrotupplag i fattiga länder.

PVC och bromerade flamskyddsmedel

PVC-plast förgiftar människor och miljö både i produktionsledet och när den hamnar i naturen som komponenter i elektroniskt avfall. När PVC bränns upp skapas cancerframkallande dioxiner.

Bromerade flamskyddsmedel bryts ned långsamt i naturen och är bioackumulerande, det vill säga de samlas i allt högre doser i djur och människors kroppar även om de doser som man utsätts för är små vid varje exponering. Kemikalierna sätter ned fortplantningsförmågan och kan också vara cancerframkallande.

Dessa kemikalier utgör ett växande problem i takt med att mängden elektroniskt avfall växer i världen. Särskilt utsatta fattiga människor i utvecklingsländer som arbetar med återvinning av elektronikskrot utan kunskap och skyddsutrustning.

Årets miljöguide finns att ladda ned från Greenpeaces webbplats.