Test: Program

Första testet som möter AMD:s nya flaggskepp blir i vanlig ordning den omfattande testsviten PCMark Vantage. Programmet använder en rad vanliga scenarion som oftast en dator används till, vilket innebär allt ifrån ordbehandling till tyngre videoredigering och spel.

PCMark Vantage är utan tvekan en flertrådad applikation, vilket bör falla Phenom X6 i smaken. Resultaten är dock inte lika övertygande, även om den presterar bättre än sin högre klockade föregångare. I toppen ligger dock samtliga av testets Intel-processorer inklusive den dubbelkärniga i5 661.

Cinebench är ett mycket populärt program att mäta processorers och grafikkorts förmåga att rendera bilder. Här gäller det att ha tillgång till en uppsjö med trådar för att skynda på renderingen.

Här börjar AMD:s flaggskepp att visa musklerna genom att springa förbi de avsevärt dyrare Intel-processorerna. i7 980X ligger visserligen på toppen, men det rör sig då verkligen om en helt annan prisklass.

För komprimering och uppackning av filer är det open source-baserade programmet 7-Zip ett ypperligt alternativ. Trevligt nog är det även ytterst flertrådat och kan därför sätta bra press på dagens deltagare.

Phenom II X6 presterar här avsevärt bättre än sin föregångare tack vare sina extra två kärnor. AMD lyckas här även närma sig den 2 000 kronor dyrare i7 870.

Vi går vidare till den klassiska konsten att hitta primtal. Här använder vi oss här av programvaran wPrime som till skillnad från många andra program faktiskt kan använda flera trådar för dessa uträkningar.

Här märks det verkligen att flera kärnor kan vara en fördel när Phenom II X6 rusar upp på en andraplats. På topp ligger ännu en gång plånboksdödaren i7 980X.

Att koda om film till videoformatet H.264 är ett väldigt tungt jobb för en processor. X264 Benchmark HD använder sig av den flertrådade videokodaren X264 för att koda om ett kort filmklipp.

Tack vare sina extra kärnor kan Phenom II X6 gå upp och slåss med de hyperthreading-bestyckade i7 870 och i7 950. Tar man en titt på det tyngre andra passet ser vi dessutom hur den tar sig förbi hela fältet förutom i7 980X.