Slutsats

IMG_2076.jpg

Med H70 finslipar Corsair och Asetek en hel del vassa kanter från föregångaren H50. Resultatet är en trevlig produkt med mycket god prestanda som utan tvekan matchar de bästa luftkylarna på marknaden. Konstruktionen upplevs överlag som stabil och välbyggd, hur slangfästen och liknande klarar sig över längre perioder är dock svårt att förutsäga.

Prestandamässigt presterar Corsair H70 ett par grader bättre än lillebror H50 med samma fläktuppsättning. Resultatet är föga förvånande då nykomlingen är utrustad med en betydligt kraftigare radiator vilket drastiskt ökar möjligheten för god värmeöverföring. Som grädde på moset skickar Corsair även med två kraftfulla fläktar direkt i förpackningen.

När det gäller ljudnivå är Corsairs nykomling svårbedömd, precis som föregångaren H50. Radiatorns placering och högvarviga fläktar precis vid chassits bakkant gör att en hel del ljud slipper ut jämfört med traditionella lösningar. Om det extra oväsendet är störande eller inte är nog upp till var och en, fläktar med lägre varvtal avhjälper garanterat problemet men ger samtidigt högre temperaturer.

Allt är dock inte guld och gröna skogar. Med H70 har Corsair gjort ett par mindre förändringar som tyvärr sänker helhetsintrycket en smula, bland annat hoppat över kabelstrumpan för pumpanslutningen samt kortat ner slangarna. Redan med H50 var slanglängden ett problem i vissa system, och med H70 lär bekymren vara ännu mer framträdande. De medföljande fläktarna saknar även PWM-kontroll, något som dock till viss del avhjälps med medföljande motstånd. Värt att tänka på är också att H70 inte kyler omgivande komponenter, till exempel minnen eller spänningsregulatorer, på samma sätt som en vanlig luftkylare.

Sammanfattningsvis är Corsair H70 en värdig efterträdare till H50 med god prestanda och generellt hög kvalitetskänsla. Prisskillnaden på 2-300 kronor känns motiverad med ökad kylprestanda och extra medföljande fläkt, även om vi inte riktigt förstår varför Corsair snålat in på vissa detaljer.

Fördelar

  • Utmärkt prestanda

  • Dubbla medföljande fläktar

  • Smidig montering

Nackdelar

  • Kyler inte omgivande komponenter

  • Relativt högljudd

  • Nedkortade slangar och andra svårgreppade besparingar

Pris (vid publicering): Cirka 980 kronor inklusive moms.