Användbarhet och mjukvara

En surfplatta handlar om tillgänglighet och smidighet på ett helt annat sätt än en vanlig dator. Att pekskärmen svarar på kommandon snabbt och att skärmtangentbordet är enkelt att skriva på är mycket viktigare än om enheten klarar av Crysis eller inte.

Observera!
Användbarhet är något väldigt subjektivt och åsikterna tenderar att baseras på testarens tidigare erfarenheter. Även om SweClockers givetvis försöker vara objektiva så långt det är möjligt vill vi ändå flagga för att upplevelsen mycket väl kan uppfattas annorlunda av andra användare.

Storlek och konstruktion

Paddyteks skapelse är relativt stor och väger uppåt 900 gram, något som till stor del förklaras av den tilltagna skärmen. Även om stor skärmyta är positivt i sig tenderar enheten att känns lite klumpig ibland, och att hålla den i händerna och peka runt blir jobbigt i längden.

Kvalitets- och designmässigt finns det inget som sticker ut, varken åt positivt eller negativt håll. Enheten upplevs som välbyggd utan att ta hem några världsrekord, och portar för till exempel laddning samt USB sitter välplacerade.

Skärm och pekskärm

Paddy-T kommer med en bildskärm på 10,1" och har en kapacitiv touchpanel med stöd för multi-touch. Detta borgar rent tekniskt för en god upplevelse, och just pekskärmsdelen fungerar överlag riktigt bra. Under testerna upplevs touchpanelen som rapp och full tillräckligt exakt, begränsningen ligger istället i mjukvaran vilket vi återkommer till.

IMG_5767.jpg

När det gäller själva skärmen är det dock en helt annan historia som målas upp. Paddytek har utrustat Paddy-T med en TN-panel av det sämre slaget, och allt från färgåtergivning till ljusstyrka osar budget lång väg. Spiken i kistan är betraktningsvinklarna vilka är riktigt dåliga, något som känns väldigt tråkigt för just en surfplatta.

Inmatning och pekskärmsanpassning

Paddy-T levereras i dagsläget med Windows 7 Home Premium förinstallerat, något som öppnar upp för inbyggt multi-touch-stöd utan extra mjukvara. Det är också vägen Paddytek har valt och samtliga funktioner som används för pekskärmsanpassningen är Windows egna.

tgb.png

Tangentbordet täcker som standard en stor del av skärmen och har svenska tecken. Inmatning sker genom att helt enkelt trycka på rätt knapp, precis som med vilken pekskärmsenhet som helst. Även om det inte är någon "wow-upplevelse" att tala om fungerar det bra, och vi har inga problem när det gäller att mata in rätt tecken.

Vanlig vänsterklickande sker helt enkelt genom att dutta med fingret, drag-och-släpp fungerar genom att hålla finger nedtryckt. Även om själva klicket registreras utmärkt finner vi hela proceduren ganska jobbig, framför allt då många knappar och menyer i Windows helt enkelt är för små. Allt som oftast väljer vi fel länk, fel katalog eller fel menyalternativ.

Högerklick fungerar antingen genom att fingret hålls nedtryckt någon sekund eller genom att användaren klickar med två fingrar. Vi föredrar efter en del testande helt klart den första metoden, tvåfingerklicket har en tendens att vara lite opålitligt och menyer ploppar upp lite här och där.

Skrollande på webbplatser och i kataloger sker genom att dra ett ensamt finger, precis som hos de flesta pekskärmsenheter. Vi upplever dock funktionen som i högsta grad opålitlig, allt som oftast markerar vi istället text och bilder när vi vill navigera runt. Detta är dock troligtvis en vanesak, och när man väl får in snitsen bör det gå utan problem.