Strömförbrukning

Höga bildfrekvenser i all ära, att använda högpresterande grafikkort kan få efterdyningar på elräkningen. Lyckligtvis arbetar både AMD och NVidia med att hålla nere strömförbrukningen utan att göra allt för stora avkall på prestanda.

energymonitor.jpg

Strömförbrukningen mäts med Voltcraft EM 3000

Med lösningar från både Nvidia och AMD för att hålla TDP-värdet i schack blir Furmark helt enkelt ett ointressant test när det gäller grafikkort i toppsegmentet. Mer realistiska siffror utan påtvingade spärrar lämnas istället av 3DMark Vantage.

AMD har de senaste åren haft en stor fördel över Nvidia när det kommer till strömförbrukning och denna historia upprepar sig ännu en gång med Geforce GTX 590. Nvidias nya flaggskepp drar i runda slängar 50 W mer än Radeon HD 6990 när det belastas. Talar vi prestanda per watt blir med andra ord Geforce GTX 590 inte mycket att hänga i granen.

Det som är mest skrämmande är dock strömförbrukningen när två Geforce GTX 590 används i en SLI-konfiguration. Vi mätte här upp dryga 900 W, vilket är det högsta värdet vi haft hittills i ett grafikkortstest.