Överklockning och testresultat

MSI Radeon HD 6950 Twin Frozr III har många godsaker för entusiasten. Grafikkortet klarar av rejäla frekvenshöjningar för både grafikprocessor och minne, något som i kombination med mjukvaran MSI Afterburner ger användaren god kontroll över spänningar och fläkthastigheter.

msitwinfrozrIIIoc.gif

I händerna på SweClockers redaktion landar grafikprocessorns klockfrekvens på 1 000 MHz, en ökning på 25 procent jämfört med AMD:s referensmodell. Grafikminnet pressas upp till 6 000 MHz – 20 procent högre än normalt. Nämnvärt är att överklockningen kräver förhöjda spänningar, i detta fall 1,35 V, något som gör det extra viktigt att hålla koll på temperaturerna.

Testresultat

Med en stabil överklockning i hamn är det dags att titta närmare på prestandasiffrorna. Grafikkortet testas med fläkten i Performance-läget som ger aningen högre överklockningsmarginal. Övrig hårdvara är SweClockers standardiserade testsystem vilka används vid alla grafikkortstester.

Prestandasiffrorna talar ett tydligt språk: MSI Radeon HD 6950 Twin Frozr III presterar genomgående bättre än AMD:s referensmodell. Grafikkortet skalar dessutom mycket bra vid överklockning vilket ger prestandavinster på 15 till 20 procent i de flesta testprogram.

MSI Radeon HD 6950 Twin Frozr III är törstigare än referensmodellen, men det är knappast överraskande med tanke på de högre klockfrekvenserna. I SweClockers överklockade inställningar springer strömförbrukningen iväg och landar på 150 W högre än normalt.

När det gäller temperaturer har kylaren Twin Frozr III möjlighet att spänna musklerna, även i det tystare Silent-läget. Vid fabriksinställningar stannar termometern på 15 °C under referensmodellen och även med rejält höjda klockfrekvenser tar MSI hem segern. Här krävs dock det aningen mer högljudda Performance-läget för att hålla temperaturerna i schack.

För den som oroas över ljudnivån finns två fläktkurvor: Silent och Performance. I den förstnämnda är grafikkortet mycket tyst, men temperaturerna har en tendens att rusa vid eventuell överklockning. Performance är å andra sidan märkbart ljudligare men ger betydligt större möjligheter att hålla värmeutvecklingen i schack.