Överklockning och testresultat

Med tanke på Gigabytes löften om handplockade GPU:er och upphottad strömförsörjning var det med höga förväntningar vi inledde överklockningen av denna modell. Förhoppningsvis har kortet ännu mer att ge än de fabriksklockfrekvenser det levereras med.

gigabytegtx580soc.gif

Med en spänningshöjning till 1,15 V lyckades vi nå 960 MHz på GPU:n, vilket är det högsta som någonsin uppnåtts i testlabbet vid denna spänning på Geforce GTX 580. Shaderfrekvensen landade i samma veva på 1 920 MHz samtidigt som minnet hängde med upp till 4 600 MHz.

Testresultat

Med överklockningen utförd är det dags att koppla lite prestandasiffror till våra förhöjda klockfrekvenser. Det överklockade kortet jämförs här med sitt fabriksklockade dito samt Nvidias referenskort.

Geforce GTX 580 Super Overclock presterar cirka 9 procent bättre än Nvidias referenskort genom våra tester. När kortet överklockas ytterligare ökar detta försprång till hela 20 procent, vilket är en riktigt fin prestandavinst.

Med tanke på de förhöjda klockfrekvenserna är det inte helt oväntat att Gigabytes Super Overclock-kort drar mer än Nvidias referenskort när det kommer till strömförbrukning. När spänningarna höjs drar kortet 126 W mer än ett grundklockat Geforce GTX 580 under belastning.

Gigabytes Windforce 3X-kylare gör ett bra jobb med att hålla temperaturerna i schack. Även när kortet överklockas kraftigt ligger Super Overclock-kortet lägre i temperatur än Nvidias referenskort.

När det kommer till ljudnivå håller sig kylaren relativt tyst, även vid belastning, när kortet körs i sina grundklockfrekvenser. Det är först när kortet överklockas som kylaren måste varva på ytterligare, men även då håller den sig tystare än Nvidias referenskort. På vårt exemplar hade dock en av fläktarna ett klickande ljud som fanns både vid belastning och vila. Det är svårt att säga om det berodde på en fraktskada eller om Gigabyte har kvalitetsproblem med sina fläktar.