Taiwanesiska Cooler Master anses vara en av världens största chassitillverkare och har under åren lyckats producera en mängd populära modeller. Med det nya chassit Silencio 550 tar företaget sikte på användare med krav på låg ljudnivå samt ett diskret yttre.

top1.jpg
top2.jpg
top3.jpg
top4.jpg
top6.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

210 x 415,5 x 505,2 mm

Vikt

9,2 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

2 st. (monteras med medföljande adapter i 3,5"-plats)

Fläktplatser

3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

2 st. 120 mm (800 rpm)

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.0, 1 st. USB 2.0, SD-kortläsare, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Silencio 550 är ett relativt kompakt chassi i miditower-storlek. Modellens front täcks av en spegelblank lucka där ett ljuddämpande material har monterats på insidan. Bakom luckan återfinns två stycken 5,25"-platser samt en hotswap-plats för 3,5"-hårddiskar. I fronten finner vi även plats för dubbla 120 millimeters-fläktar varav en medföljer. Fläktplatserna täcks av ett löstagbart galler med dammfilter som enkelt kan rengöras.

Chassits båda sidopaneler kommer med förmonterat ljuddämpade skumgummi av den tjockare typen, återigen för att hålla ljudnivån nere. Insidan bjuder på goda expansionsmöjligheter i form av 8 st. 3,5"-platser. Den som önskar kan även använda en medföljande adapter för möjlighet att montera 2 st. 2,5"-enheter i en av dessa platser. Den övre hårddiskburen är även borttagbar för att tillåta grafikkort upp till en längd av 400 millimeter. Med buren på plats får det plats kort med en längd på maximalt 281 millimeter, vilket innebär modeller i stil med Radeon HD 6970.

För att underlätta kabeldragning har Cooler Master stansat ut hål vid utvalda platser för att tillåta kablar att dras på baksidan av moderkortsplåten. Utrymmet för kablar på baksidan är relativt generöst för ett chassi i den här storleken. Företaget har även skurit ut ett hål som ska möjliggöra montering av CPU-kylare med moderkortet monterat i chassit.

Testresultat och sammanfattning

Det var en minst sagt blandad upplevelse att montera in komponenter i Silencio 550. Trots chassits relativt kompakta mått var det inga större problem att passa in en drös hårddiskar och långa grafikkort. Problemet är istället den mängd designmissar Cooler Master har gjort med denna modell.

Den första missen uppenbarade sig när vi skruvade i nätaggregatet. Det utstansade hålet för nätdelens fläkt är verkligen på tok för litet. Detta innebär att det bildas ett väldigt stort motstånd för nätaggregatets fläkt, något som i längden kan innebära högre ljudnivå till följd av ökad temperatur i enheten.

Detta leder oss osökt in på kabeldragningen eller mer bestämt de hål som har stansats ut för att tillåta kablar att passera till moderkortsplåtens baksida. Till att börja med är dessa hål alldeles för små, något som gör det till en pina att dra igenom stora kontakter utan att använda våld. Dessutom har det snålats med antalet hål, vilket innebär att endast en bråkdel av kablarna faktiskt kan dras på baksidan. Även hålet för moderkortets sockel visade sig vara för litet och passade inte in överhuvudtaget med den relativt vanliga modell vi använde oss av.

Sist men inte minst kommer vi till USB 3.0-kabeln som ska dras till moderkortets I/O-panel. Cooler Master verkar helt enkelt ha glömt att stansa ut ett hål att dra denna genom, vilket innebär att man helt enkelt får ta bort en plåt för expansionplatserna på baksidan och dra kabeln den vägen. Denna lösning är inte bara ful utan öppnar även upp ett stort hål vilket damm kan läcka in genom.

Sammanfattningsvis är Silencio 550 egentligen inget dåligt chassi. Det bjuder på genomgående god byggkvalité och är faktiskt väldigt tyst under drift. Tyvärr har alltför många designmissar gjorts på insidan och för ett chassi med en prislapp på cirka 800 kr tycker vi att man kan kräva mer.

Fördelar:

  • Högt kvalitetsintryck

  • Stiligt utseende

  • Tyst

Nackdelar:

  • Krånglig kabeldragning

  • Allmänna designmissar

Uppdatering

Efter SweClockers recension svarar Cooler Master och lovar att rätta till de största bristerna, bland annat genom att ordna fler hål för kabeldragning. Läs mer.