AMD A-serien "Llano": Fusion för mellanklassen

49145A_Llano_FM1__AngleWafer-2.jpg
1.jpg

Till en början släpper AMD A-serien i fyra konfigurationer, samtliga med fyra kärnor. Dessa har gemensamma nämnare som tillverkning i 32 nanometer på Globalfoundries HKMG-teknik, 4 MB L2-cache, ingen L3 samt integrerad GPU i varierande konfigurationer. Alla stöder upp till 1 866 MHz DDR3-minne och passar till nya sockel FM1.

De första modellerna ingår i serierna A8 och A6, men framöver väntas även tvåkärniga modeller i A4-serien dyka upp på marknaden. Något exakt lanseringsdatum är dock ännu inte känt.

cpu.jpg
core.jpg
gpu.jpg
thread.jpg

Huvudnumret är som tidigare konstaterat inte själva CPU utan den ovanligt kraftfulla integrerade grafikdelen (GPU), som tillsammans bildar en Accelerated Processing Unit (APU). Processorkärnorna är mycket lika arkitekturen "Deneb" som bland annat återfinns i Phenom II, men har denna gång omdesignats en smula för att passa till grafikdelen.

2.jpg

Till en början handlar det om två integrerade grafikdelar; Radeon HD 6550D i A8 och Radeon HD 6530D i A6-serien. Den förstnämnda är den kraftfullare av de två med 400 streamprocessorer, 600 MHz klockfrekvens och 480 GFLOPS beräkningskraft. Enligt AMD ska detta vara "tillräckligt bra" för att kunna spela moderna datorspel vid normala inställningar och i lägre upplösningar.

Eftersom det handlar om två modeller i Radeon HD 6000-serien återfinns alla moderna finesser, som stöd för DirectX 11, AMD HD3D samt GPGPU-beräkningar via DirectCompute. Dessutom tillkommer stöd för en mängd olika typer av videoutgångar, däribland HDMI och Displayport. Dessa återfinns då på moderkortet

3.jpg

AMD trycker extra mycket på den integrerade grafikdelens prestanda och hävdar att denna är i klass med separata grafikkort i budgetklassen. I diagrammet ovan jämförs A-serien med Geforce G210 och GT520 från konkurrenten Nvidia, med givet resultat.

4.jpg

Med A-serien siktar AMD på något av en gyllene medelväg. Grafikprocessorerna är visserligen inga prestandamonster, men ska vara tillräckligt kraftfulla för att spela moderna datorspel. I jämförelse med Intel Sandy Bridge handlar det om rejäla prestandavinster.

5.jpg

Beräkningskraften kommer inte bara i bilder per sekund. AMD har stora förhoppningar på generella beräkningar på GPU som kan accelerera allt ifrån videospelning till program som Adobe Photoshop och Adobe Flash. Enligt AMD står sig till och med Intel Core i7 2600K slätt mot nykomlingarna Llano i detta avseende.

dual_gfx.jpg

För den som inte nöjer sig med den integrerade grafiken finns även möjlighet att lägga till ett separat grafikkort ur Radeon HD 6000-serien och låta de båda GPU:erna arbeta i tandem. Läget kallas för "Dual Graphics" och liknar tidigare Hybrid Crossfire. Enligt AMD finns det gott om extra prestanda att hämta genom att bara lägga till ytterligare en GPU i budgetklassen (HD 6800/6900 fungerar inte i detta läge).

Sammanfattningsvis finns det tre huvudmål med AMD A-serien "Llano": att leverera god grafikprestanda trots till ett konkurrenskraftigt pris, att kunna ersätta separata grafikkort med en integrerad dito och slutligen erbjuda mer prestanda per watt än konkurrenterna. Med andra ord handlar det inte om en processor för prestandajägare utan om modeller för den breda massan.