Testresultat

För att kontrollera prestandan och funktionaliteten körs ett par snabba tester av överföringshastighet, samt vanliga processer som installation. Vi passar även på att koppla in en extra bildskärm via Displayport, och studerar hur detta påverkar resultaten.

Testsystem

IMG_9749.jpg
IMG_9750.jpg
IMG_9751.jpg

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i7 3770K @ 3,5 GHz

Moderkort

  • Asus P8Z77-V Premium

  • MSI Z77A-GD80

  • Asus P8Z77-V Deluxe + Thunderbolt EX

Minne

8 GB Corsair Vengeance, 1 600 MHz, 9-9-8-24

Grafikkort

  • Club3D Radeon HD 7870

  • Intel HD Graphics 4000

Hårddisk

Crucial M4 256 GB

Nätaggregat

Antec High Current Pro 1 200 W

Skärm

  • LG Flatron W2420R

  • Dell U2711

Operativsystem

Windows 7 Professional 64-bit

Notervärt är att samtliga testade moderkort har senaste UEFI-versionen tillgänglig vid publiceringsdatumet. Att uppdatera mjukvaran är ett krav, då Thunderbolt fungerar dåligt eller inte alls med äldre versioner.

Prestanda

Prestandasiffrorna mäts med mjukvaran Crystaldiskmark. I andra änden av kabeln sitter Lacie Little Big Disk, med två Intel 320 SSD på 120 GB i RAID0 under skalet. Observera därför att resultaten även är beroende av hur väl enhetens inbyggda SATA-kontroller fungerar.

Med bara en ensam enhet över Thunderbolt hänger den externa lagringen med hyfsat, i alla fall när det gäller större filstorlekar. Vid små datamängder samt stora ködjup faller dock prestandan markant och den integrerade SATA-kontrollern plockar hem en jordskredsseger. Huruvida resultaten beror på Thunderbolt eller Lacie-enhetens integrerade SATA-kontroller är svårt att säga.

Ser man till de olika konfigurationerna är det mycket jämnt, utan någon solklar vinnare. Asus P8Z77-V Premium samt det externa EX-kortet drar dock det längsta strået, med MSI Z77A-GD80 några procent bakom i de flesta tester.

Med en extra skärm inkopplad via Thunderbolt märks inga märkbara skillnader för Asus P8Z77-V Premium. Inte heller HD-film på den externa skärmen är något problem utan fungerar utmärkt utan hack eller tappade bildrutor.

Inte heller med MSI Z77A-GD80 märks några större skillnader, även om resultaten varierar mer än med Asus motsvarighet. Prestandan är dock konsekvent, och HD-filmen rullar utan problem eller tappade bildrutor.

Övriga erfarenheter

Med bara prestandasiffrorna i hand kan Thunderbolt spontant kännas som en trevlig lösning även utanför Mac OS X, jämförbar eller bättre än till exempel USB 3.0. Tyvärr finns det dock en baksida, med krånglande enheter, knepiga krascher och i en i största allmänhet skakig upplevelse.

Allra tydligast är problemen om en Thunderbolt-enhet för lagring kopplas i och ur under drift, så kallad hot plug. I teorin finns stödet och i praktiken fungerar det bra ibland, men allt som oftast kraschar systemet totalt med blåskärm som följd. Detta sker med samtliga tre testkonfigurationer, och verkar snarast handla om själva stödet för Thunderbolt i Windows.

Operativsystemet har även tidvis problem att identifiera den anslutna enheten, vilket i värsta fall kräver både en, två och tre omstarter. Ibland identifieras den fel och markeras som ej fungerande, och andra gånger hittas den inte alls - hur mycket vi än rycker i sladdarna.