Det stadigt växande intresset för Mini ITX gör att allt fler företag tar sig an utmaningen att bygga ett chassi anpassat efter den mindre formfaktorn. Med aktörer som Silverstone, Cooler Master och Bitfenix på marknaden är konkurrensen stenhård när nu svenska Fractal Design ger sig in i leken. På menyn står den nya serien Node och mer specifikt modellen 304. Med kompakta yttre mått och ett flexibelt inre sägs nykomlingen passa renodlade filservers såväl som högpresterande entusiastsystem.

Node304_front-angled-view_lores.jpg
Node304_backview_lores.jpg
Node304_nocover-top-view_lores.jpg
Node304_nocover-side-angle-view_lores.jpg
Node304_IO-close-up_lores.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

250 x 210 x 374 mm

Vikt

4,9 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

6 st. (använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

1 st. 120/140 mm, 2 st. 92/80 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 140 mm, 2 st. 92 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Node 304 är lite av en andlig uppföljare till Fractal Designs utgående Mini ITX-chassi Array. Där Array främst var tänkt att användas som grunden i en filserver är dock nykomlingen i Node-familjen även riktad mot entusiaster. Modellen mäter 250 x 210 x 374 mm och har en lådvolym på 19,5 liter, vilket gör Node 304 till ett väldigt kompakt chassi i klassen. Detta kan jämföras med konkurrenten Bitfenix Prodigy som har en lådvolym på cirka 28 liter (utan fötter/handtag). Precis som hos Array har företaget valt att satsa på en ren front av borstad aluminium utan plats för någon 5.25"-enhet. På frontens högra sida återfinns anslutningar i form av två USB 3.0-portar samt in och utgångar för ljud.

Fractal Design har satsat hårt på att göra modellens inre flexibelt och rymligt trots de kompakta yttre måtten. Plats finns för fullstora ATX-nätdelar med en maximal längd på 160 millimeter. Dessa monteras i chassits front och matas med en förlängningssladd som löper till chassits bakdel. Med två expansionsplatser och löstagbara hårddiskburar finns det även möjlighet att montera grafikkort i Node 304. Modellen tillåter kortlängder uppemot 31 cm om den sista hårddiskburen plockas ut, vilket täcker samtliga konsumentkort som finns i dagsläget.

På lagringsfronten kan upp till sex enheter monteras i de tre hårddiskvaggorna. Stöd finns för både 3,5" samt 2,5"-enheter där de större varianterna monteras i vibrationsdämpade silikonbussningar. Varje vagga har utrymme för två enheter och kan skruvas loss för enkel åtkomst.

När det kommer till ventilation sitter det en 140 mm-fläkt monterad i chassits bakkant samt två 92 mm-fläktar i fronten. Möjlighet att byta ut bakfläkten mot ett 120 mm dito finns för den som vill använda någon form av mindre radiator till vattenkylning. Som grädde på moset har även chassit en inbyggd fläktkontroller som kan styra alla modellens fläktar i tre olika lägen. Vidare har Fractal Design monterat löstagbara luftfilter framför samtliga av chassits insug.

Testresultat och sammanfattning

Med facit i hand är det fortfarande ingen dans på rosor att passa in komponenter i små chassin, vilket även gäller Node 304. Vi tycker dock att Fractal Design gör ett bra jobb med att utnyttja den begränsade ytan och med en gnutta tålamod är det inte omöjligt att få till ett städat inre. Företaget är tydliga med att ange storleksrestriktioner för de olika komponenterna och håller man sig till dessa finns det egentligen inget att oroa sig för rent byggmässigt.

Modellen sväljer både fullstora ATX-nätaggregat samt långa entusiastgrafikkort vilket gör det lämpligt för ordentliga prestandabyggen. Dessutom finns möjligheten att låta samtliga hårddiskburar sitta kvar, vilket gör chassit till en bra bas i exempelvis en mindre filserver/NAS. Vi gillar även att generöst med utrymme har dedikerats för processorkylare, där både höga tornmodeller och mindre vattenkylningslösningar får plats.

Sist men inte minst måste vi även ge en eloge till Fractal Design för det höga kvalitetsintrycket hos Node 304. Företaget har haft en lite skakig historik på den fronten med de tidiga Define-modellerna, men har tagit upp sig rejält de senaste åren. Node 304 känns riktigt gedigen och varesig det gäller den stilfulla aluminiumfronten eller passformen på insidan har vi inget att klaga på.

Sammanfattningsvis är vi mer än nöjda med Fractal Designs Node 304. Visst handlar det om ett trångt inre med en något krånglig installationsprocess, men sett till storleken finns det ändå förvånansvärt mycket utrymme att ta av. Chassit är även flexibelt nog att passa de flesta Mini ITX-spekulanterna samtidigt som storleken hålls nere i jämförelse med vissa konkurrenter. Sett till den höga byggkvaliteten samt en rimlig prislapp på 800 kr anser vi att Node 304 är ett utmärkt köp i viktklassen.

Kvalitativ minsting med flexibelt inre. Fractal Design Node 304 är ett utmärkt chassi i storleksklassen.

Fördelar:

  • Kvalitativt bygge

  • Flexibelt inre

  • Storleken

  • Inbyggd fläktkontroller

Nackdelar:

  • Krånglig kabeldragning

Pris vid publicering: 800 kr
Lägsta pris: