Aseteks fjärde generations vattenkylare på djupet

Merparten av uppgraderingarna som Asetek har gjort med sin senaste generations vattenkylare syns inte på utsidan. Vi får därför istället ta fram skruvmejseln och gräva oss in på djupet för att hitta nyheterna. Samtidigt passar vi även på att slakta den populära modellen Antec Kühler 620 för att ha med som jämförelse, vars inre konstruktion representerar tredje generationens vattenkylare från Asetek.

IMG_0903.jpg

Med slangarna av och vätskan tömd kan det konstateras att det handlar om samma kopplingar som föregående generationer. Detta innebär två roterbara nipplar med 90 graders vinkel vars innerdiameter ligger på 5 mm.

IMG_0905.jpg
IMG_0904.jpg
IMG_0906.jpg

NZXT Kraken X40 (till vänster), Antec Kühler 620 (till höger)

Med toppen avtagen blottläggs elektroniken med både pumpmotorn och styrningen för fläktarna. På vardera sida om kretskortet sitter en RGB LED vars ljus fördelas upp jämnt med hjälp av en plexiskiva i blockets topplock. Pumpmotorn har fått sig en liten uppgradering och är nu något kraftigare i sin uppbyggnad i jämförelse med förra generationens block från Asetek.

Något som förvirrar oss något enormt är dock hur det nya vattenblocket läser vattentemperaturen. Där föregående generationer alltid har haft någon form av temperaturgivare i direkt kontakt med vattnet, saknas denna helt och hållet på NZXT Kraken X40. Intressant nog går det fortfarande att läsa av vattentemperaturen med den medföljande mjukvaran, vilket gör det hela till ett ännu större mysterium.

IMG_0891.jpg

Asetek Generation 4 (NZXT Kraken X40)

IMG_0892.jpg

Asetek Generation 3 (Antec Kühler 620)

IMG_0907.jpg

Impeller Gen 4 (till vänster), Impeller Gen 3 (till höger)

Efter att ha lossat upp nästan ett dussin ytterligare skruvar kan vi ta en närmare titt på själva kyldelen av vattenblocket. Här har Asetek gjort stora förändringar i jämförelse mot tidigare generations block, vilket vid en första anblick syns i form av en helt ny inloppskanal samt en omarbetad uppbyggnad av utloppet till impellern. Själva impellern är dock identisk med den som använts i tidigare modeller.

IMG_0894.jpg

Till vänster i bilden ovan syns det nya inloppet, där det nedkylda vattnet kommer in för att göra kontakt med kopparbasen. På höger sida sitter det tvådelade utloppet, genom vilket impellern suger det uppvärmda vattnet genom.

IMG_0902.jpg

Med ytterligare ett par skruvar borttagna separeras kopparbasen från plastkonstruktionen och nu blir det mycket tydligare hur vattnet strömmar genom blocket. Inloppskanalen leder till en fåra i mitten av basen, vilket ger det nedkylda vattnet snabbare kontakt med den varmaste punkten där kärnorna ligger. Vattnet trycks sedan vidare utmed vardera sida om basen för att återvända via utloppet och pumpens impeller till radiatorn.

IMG_0898.jpg
IMG_0899.jpg

En kritisk komponent av vattenblockets bas är gummiinlägget som täcker ovansidan. Tillsammans med två aluminiumplattor tvingar detta inlägg vattnet att komma i kontakt med den mittersta delen av basen innan det distribueras ut jämnt mellan sidorna. Med inlägget borttaget ser vi att Asetek har satsat på en väldigt tät ansamling med fenor på basen, vilket i kombination med pumpens högre tryck ska ge en effektivare värmebortforsling.

IMG_0900.jpg

NZXT Kraken X40 (till vänster), Antec Kühler 620 (till höger)

När den nya basen läggs bredvid sin föregångare blir Aseteks omdesign ännu mer uppenbar. Den gamla modellen framställs här som relativt primitiv, där in- och utlopp ligger på vardera sida om en serie glesa fenor. Fördelen med den nya basen är att vattnet kommer i direkt kontakt med den varmaste delen av basen samt att det tvingas strömma vidare över de sidomonterade fenorna tills det når utloppet.