Färgrymd

Asus PB278Q är typexempel på en skärm där använder får "färgerna de betalar för". I grunden har du samma färgrymd oavsett bildläge och inställningar. Specifikationen sluddrar som vanligt meningslösheter som ”100% av sRGB” och i detta fall stämmer det. Färgrymden täcker verkligen in 100 procent av sRGB men också fler procent än så, särskilt mot blått. Vi har alltså en något övermättad färgrymd och det finns ingen metod för att påverka detta i skärmen.

Största problemet är hos blå primär som är tydligt övermättad och för ljussvag (Gamut Luminance är för svag). Blå toner återges alltså något för djupt och mörkt vilket kan få en himmelsvy att återges mer skymningslik än den borde. Detta påverkar även magenta, rosa och purpurtoner, då magenta är blå + röd, vilka återges aningen djupare och mörkare än de borde.

Som helhet är det ändå tillräckligt bra. En DeltaE(2000)-avvikelse under tre räknas som inom "ögats begränsning", avvikelse under 5 som just "tillräckligt bra" och då är det uppenbart att det endast är färgnyanser baserat på blå som har problem. För användare som vet var denna ska leta finns avvikelserna, men det krävs troligtvis ett tränat färgseende för att ens uppleva detta som en tänkbar störning.

ASUS_PB278Q_standard_gamut.png
ASUS_PB278Q_sRGB_gamut.png

Mätdiagrammen är genomförda med ljus-reglaget på 90 av 100 vilket innebär att skärmen inte riktigt når sin "peak white"-nivå. Kontrastförhållande och vitbalans samt gråskala håller sig på samma nivå med sänkt brightness och ger i grunden samma mätningar med en peak white på 80 cd/m2. Detta är väntat men inte alltid självklart hos alla skärmar.