Samsung Series 9 – 900X3E-A01SE

Samsung Series 9-12.jpg

Samsung Series 9 – 900X3E-A01SE

Operativsystem

Windows 8 64-bit

Bildskärm

13,3"
1 920 x 1 080 pixlar
PLS-panel
Antireflex

Plattform

Core i5-3337U "Ivy Bridge"
2 x 1,8–2,7 GHz, Hyperthreading
17 W TDP

Grafik

Intel HD Graphics 4000 (Integrerad i processorn)
16 exekveringsenheter, 350–1 050 MHz

Minne

4 GB DDR3, fastlött
Enkanalsminne, 1 600 MHz

Lagring

Lite-On IT LMT-256M3M
256 GB
SATA 6,0 Gbps
mSATA

Kamera

1,3 MP för videochatt

Kommunikation

Intel Centrino Advanced-N 6235

  • 802.11 b/g/n – 2,4 GHz och 5,0 GHz

  • Bluetooth 4.0

  • Stöd för Wireless Display

Anslutningar

  • 1 x USB 3.0

  • 1 x USB 2.0

  • 1 x Kortläsare (SD)

  • 1 x Micro HDMI

  • 1 x Micro VGA

  • 1 x Ethernet – via adapter

  • 1 x 3,5 mm-uttag för hörlurar/mikrofon

  • Inbyggd mikrofon

Dimensioner

  • 313,8 x 218,5 x 12,9 mm (dator)

  • 92 x 32 x 22 mm (laddare)

Vikt

  • 1 196 gram (dator)

  • 277 gram (laddare)

Adaptrar & övrigt

  • Ethernet-adapter

Batteri

44 Wh Li-polymer

Lägsta pris

Processorn Core i5-3337U ersätter trotjänaren Core i5-3317U och den enda nyheten är en ökad klockfrekvens på 100 MHz. Det resulterar i att de båda kärnorna med Hyperthreading klockas till 1,8 GHz och har ett maximalt turboläge på 2,7 GHz. Därutöver syns i vanlig ordning den integrerade HD Graphics 4000.

Datorn bestyckas med 4 GB systemminne i enkanalskonfiguration och som är fastlött på moderkortet. Det här innebär att det inte går att uppgradera varken kapaciteten samt att prestandan i viss fall blir lidande, framförallt när det kommer till spel. Det här kan egentligen bara beskrivas som negativt, men en positiv aspekt är att batteritiden blir något bättre än med tvåkanalsminne.

Samsungs 9-serie symboliserar det bästa som finns i Samsungs utbud, tyvärr märks inte detta på valet av SSD-enhet. Trots att företaget är en av få med lyxen att internt utveckla och producera dessa enheter huserar en modell från Lite-On. Positivt är i alla fall kapaciteten på 256 GB, vilket är ett stort lyft från det sedvanliga 128 GB.

Nätverkskortet Centrino Advanced-N 6235 från Intel ger inte bara Bluetooth 4.0 och 802.11 b/g/n i frekvensbanden 2,4 och 5,0 GHz. Det innebär även stöd för det trådlösa gränssnittet för ljud- och bild: Wireless Display (Widi).

Samsung Series 9-3.jpg
Samsung Series 9-2.jpg
Samsung Series 9-11.jpg
Samsung Series 9-13.jpg

Datorn mäktar med ett imponerande profilmått på ynka 12,9 millimeter, vilket inte bara är positivt utan innebär även avkall på de fysiska anslutningarna. Tittar vi på mer vanliga anslutningstyper handlar det om en USB 3.0, USB 2.0, SD-kortläsare och ett 3,5 mm-uttag för headset.

Det återfinns även tre mer obskyra anslutningar. De två första är Micro HDMI och Micro VGA där det inte medföljer några adapter utan dessa måste köpas till separat, vilket handlar om en investering på ett antal hundralappar. Det tredje är en liten, udda, anslutning för Ethernet – här medföljer en adapter. Värt att notera är dock att anslutningen är Samsung-proprietär, vilket innebär att endast adaptern som skickas med fungerar för att få en trådad anslutning.

Samsung Series 9-1.jpg

En tunn profil till trots har Samsung gjort ett bra jobb med tangentbordet. Slaglängden är i linje med andra Ultrabook-datorer och återkopplingen är kännbar, vilket gör att tangentbordet är en fröjd att skriva på. Därtill har Samsung tryckt in bakgrundsbelysning, som inte är särskilt ljusstark men ändå fullt tillräcklig när det väl kommer till kritan.

Samsung Series 9-5.jpg
Screenshot (29).png
Screenshot (30).png

Pekplattor som inte fungerar korrekt är en allt för vanlig huvudvärk, men än en gång visar Samsung att de kan den biten. Från helt vanlig navigering till dess breda utbud multitouch-funktioner fungerar i nästan samtliga sammanhang felfritt och felregistreringar är sällsynt förekommande. Det är ingen överdrift att säga att Samsung gör de bättre pekplattorna för Windows-baserade datorer, men det är fortfarande långt ifrån lika bra som Apples implementation i Macbook-serien.

Samsung Series 9-4.jpg

Samsung 9-serien är ett sant precisionsarbete där det märks att varje liten detalj har synats. Den ultratunna designen känns riktigt gedigen och dess kropp i aluminium utstrålar hör kvalitet. Det märks dock att det inte är ett sant unibody-chassi, då underdelen är fastskruvad i övriga datorn. Det här gör att det ibland förekommer ett knakande oljud när datorn lyfts upp med en hand. Det är dock en mindre detalj, på kvalitetsfronten spelar 9-serien i högsta division med en handfull andra modeller på marknaden.

Samsung skryter med att den sandblästrade ska ge datorns finish ett intryck av att se "orörd" ut. Det stämmer inte. Efter bara en dags användning blev datorn full av fettfläckar och fingeravtryck som är klart synliga i ett upplyst rum. Prioriteras ett vackert yttre rekommenderar vi att torka av datorn med en fiberduk med jämna mellanrum.

Samsung lanserade 9-serien för snart ett år sedan och vid första anblick skiljer absolut ingenting mot den modell SweClockers testar idag. Det finns dock en stor nyhet, vilket är att den matta skärmen med PLS-panel uppdaterats till upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar, upp från tidigare 1 600 x 900. Samsung passar även på att utöka batteriets kapacitet från 40 till 44 wattimmar, vilket förhoppningsvis ser till att batteritiden håller sig på en bra nivå trots den nya skärmen.

Samsung Series 9-15.jpg

Nätadaptern är rätt nätt på 90 x 32 x 22 millimeter och tar ingen större plats i väskan. Vikten kunde dock ha trimmats en aning, men 277 gram faller ändå under kategorin godkänt. Kablarna är även de ganska långa på 100 plus 180 centimeter. Själva anslutningen är inte fullt lika positiv, den är mycket tunn. Det innebär större risk för skada eller att den helt enkelt bryts av vid tryck eller om det rycks oförsiktigt i kabel.

Uppgraderingsmöjligheter

I regel är tunnare enheter svåröppnade och således svåra att uppgradera. I det här fallet är det inte onödigt komplicerat, utan det handlar om tio små skruvar som kan skruvas bort av en liten precisionsmejsel som går att hitta i de flesta välsorterade butiker till en mindre struntsumma.

Samsung Series 9-10.jpg
Samsung Series 9-8.jpg
Samsung Series 9-9.jpg

Väl på insidan syns ett fullpackat moderkort med ett värmeledningsrör och två fläktar för att kyla processor och styrkrets. Under värmeledningsrören gömmer sig det fastlödda RAM-minnet, som inte går att byta ut eller uppgradera. Det trådlösa nätverkskortet är av standard Mini PCI Express och SSD-enheten ansluts via mSATA – det finns således möjligheter att enkelt byta ut dessa av slutanvändare.

OBS! SweClockers tar inte ansvar för eventuella skador och förstörd utrustning som uppkommit på grund av innehållet på denna sida. Att byta ut komponenter sker helt på egen risk och kan medföra bruten garanti.