Referensplattformen "Larne"

För dagens recension fick SweClockers utsända under ett evenemang i Toronto, Kanada en dator innehållande AMD A4-5000, del i plattformen Kabini. Närmare bestämt är det AMD:s testplattform "Larne" som använts i mycket pressmaterial innan lanseringen. Denna prototyp är enbart till för AMD att demonstrera för kunder vad plattformen är kapabel till och nu för media i recensionssyfte.

Med det i åtanke blir det ingen utvärdering av datorn som helhetsprodukt. Istället läggs allt fokus på analys av plattformen och andra kringliggande faktorer som kan spela in i resultaten för prestanda, batteritid och värmeutveckling.

Kabini-8.jpg

Specifikationer: Referensplattform "Larne"

Kabini referensplattform "Larne"

Operativsystem

Windows 8 64-bit

Bildskärm

14"
1 920 x 1 080 pixlar
IPS-panel
Antireflex

Plattform

A4-5000 "Kabini"
4 x 1,5 GHz
15 W TDP (Integrerad sydbrygga)

Grafik

AMD Radeon HD 8330 (Integrerad i processorn)
128 streamprocessorer, 500 MHz

Minne

4 GB DDR3
Enkanalsminne, 1 600 MHz

Lagring

Toshiba MQ01ABD050
500 GB
SATA 3,0 Gbps
2,5", 9,5 mm profil

Kommunikation

Qualcomm Atheros AR8161

  • 802.11 b/g/n

  • Bluetooth 4.0

Dimensioner

  • 337 x 241 x 21,5 mm

Batteri

45 Wh Li-polymer

Datorn kommer med den på pappret mest energieffektiva modellen enligt plattformen Kabini – A4-5000. Processorn innehåller fyra kärnor på 1,5 GHz och den integrerade grafikdelen Radeon HD 8330 med 128 streamprocessorer på 500 MHz. Det här kompletteras av sydbryggan som sitter på samma kisel. Dessa tre komponenter utgör hela plattformen och har i sin helhet ett TDP-värde på 15 watt.

Detta kan jämföras mot föregångaren Brazos 2.0 där toppmodellerna i E-serien ligger på TDP på 18 watt – plus en separat sydbrygga på 4,7 watt. Vi kan även titta på Intels Ultrabook-plattform där processorerna Ivy Bridge ligger på 17 watt och en sydbrygga på 3,0–4,1 watt beroende på modell.

Testplattformen har en ensam sticka för internminne på 4 GB enligt standarden DDR3L, vilket innebär en spänning på 1,35 volt. En ensam sticka ses oftast som en nackdel, men i det här fallet spelar det ingen roll då plattformen bara har stöd för enkanalsminne med en bredd på 64-bit. Med klockfrekvensen på 1 600 MHz resulterar det i en teoretisk bandbredd på 12,8 GB/s.

En mekanisk hårddisk från Toshiba står för lagringen på 500 GB, med 5 400 rpm rotationshastighet och genomsnittlig strömförbrukning på 1,5–1,85 watt enligt tillverkarens specifikationer. AMD hade kunnat utrusta datorn med en SSD-enhet, men i riktiga produkter kommer Kabini i de allra flesta fallen kompletteras med en mekanisk hårddisk. Det är därför en mer realistisk utgångspunkt för utvärdering av plattformen och användarupplevelsen.

Formfaktor och kylning

Profilen mäter totalt 21,5 millimeter, medan endast underdelen där tangentbord och komponenter huserar är 16 millimeter. Det är lite tjockare än en genomsnittlig Ultrabook och något tunnare än en "vanlig" bärbar dator. Processorn kyls av ett ensamt värmeledningsrör i koppar tillsammans med kylflänsar i aluminium och en 40 millimeter fläkt.

Kabini-5.jpg
Kabini-3.jpg

Kabini är en plattform för de lägre prisklasserna och är från AMD:s sida främst tänkt att hitta in i den ultratunna kategorin. Systemet redaktionen försetts med ser därför ut att vara representativ för vad som kommer finnas på butikhyllorna, sett både till dess formfaktor och kylning. Vi finner det därför lämpligt att analysera och utvärdera både ljudnivå och värmeutveckling.

Skärm och batterikapacitet

Testplattformen nyttjar en 14-tumsskärm med upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar och IPS-panel. Skärmen ansluts internt via Embedded Displayport, vilket innebär stöd för strömsparfunktionerna Panel Refresh och Dynamic Refresh Rate. Det är vår uppfattning att Embedded Displayport sakta men säkert börjar fasa ut LVDS, till stor del tack vare att både Intel och AMD uppmuntrar partnertillverkare att ersätta det med Embedded Displayport.

Det är även värt att notera att mobila plattformar från AMD och Intel drar allt mindre ström, och att den stora skurken i dramat numera är skärmen. Vårt testexemplar kommer med en högupplöst skärm som drar mer ström än en skärm i exakt samma storlek med upplösningen 1 366 x 768 eller 1 600 x 900. Den andra sidan av myntet är att den saknar pekskärm, en annan komponent som bidrar till ökad strömförbrukning.

Kabini-2.jpg

Batteriets kapacitet ligger på 45 wattimmar, vilket är ungefär vad tunna datorer i 13,3-tumsklassen brukar ligga på och något mindre än en 14-tummare. Detta i kombination med skärmen gör systemet till en ypperlig kandidat för jämförelser av batteritid mot andra generationens Ultrabook med processor ur Ivy Bridge-familjen.

Prissättning

Medan denna dator inte kommer finnas till salu skickar AMD med två priser för vad ovanstående konfiguration skulle kostat om det fanns i en dator från en av deras partner. Då siffran kommer direkt från AMD ska det inte tas som konkret fakta, utan med en fingervisning om vad datorer med A4-5000 kommer lägga sig prismässigt.

SweClockers testplattform med hybridhårddisk beräknas ligga på cirka 499 dollar Samma dator med en vanlig hårddisk och skärm i 1 366 x 768 pixlar beräknas ligga på 399 dollar. Att göra en direktkonvertering för den svenska marknaden är svår och sannolikt felaktig, men priserna bör realistiskt sett ligga på motsvarande cirka 4 500 respektive 3 500 kronor inklusive moms. De här siffrorna kan vara både högre och lägre i riktiga slutprodukter.