Överklockning

Precis som med föregångarna Trinity och Llano innehåller familjen Richland flera K-märkta processorer med upplåst multipel. Det underlättar enormt för överklockning, då buss- och minnesfrekvenser kan lämnas orörda vilket minskar antalet variabler.

Bland SweClockers testade modeller är det främst A10-5800K som riktar sig direkt mot överklockare, där K-suffixet som tidigare konstaterat innebär upplåst multipel. AMD A10-6700 går dock inte lottlös, även här kan det finnas frekvensvinster att hämta genom aningen mer komplicerad bussklockning.

IMG_0455.jpg

För att hålla temperaturerna i schack testas processorerna med slutna vattenkylaren Corsair H80i, inställd i "Performance"-läget med båda fläktarna monterade. Observera att SweClockers inte jagar frekvens- eller världsrekord, utan att fokus ligger på stabila resultat som går att använda till vardags.

Nämnvärt är också att även om varje konfiguration får ett par timmars omsorg för att leta optimala inställningar finns det nästan alltid mer prestanda att hämta genom ytterligare finslipande. Sist men inte minst, överklockningspotential kan variera stort, resultaten ska därför ses som en riktlinje snarare än en garanti.

AMD A10-6800K

Först ut är den upplåsta modellen A10-6800K. Grundspänningen ur kartong är 1,325 volt för CPU vilket ökas dynamiskt med högre turbolägen, samt 1,2 volt för nordbryggan och grafikdelen. Just hur AMD Turbo Core beter sig är viktigt att tänka på vid överklockning av A-serien "Richland". Med testets Asus F2A85-V Pro inaktiveras funktionen automatiskt så snart multipeln ändras, vilket kan vara bra att hålla i bakhuvudet.

oc_6800k.PNG

Med spänningen uppskruvad till 1,425 volt i moderkortets BIOS landar klockfrekvensen för CPU på 4,7 GHz. Den nya nivån gäller alla kärnor hela tiden, då funktionen AMD Turbo Core som tidigare konstaterat inaktiveras vid överklockning. Ytterligare späningshöjningar ger marginella eller inga frekvensvinster, utan bidrar snarast till instabilitet. Temperaturerna är tyvärr svåra att hålla koll på, då sensorerna rapporterar nivåer runt nollan.

Den integrerade grafikdelen hänger med hela vägen upp till 1 169 MHz med 1,35 volt på nordbryggan, ett rejält steg över grundfrekvensen 844 MHz. Även här kommer prestandan dock till ett pris, då energisparfunktionen som normalt klockar ned grafikdelen vid inaktivetet inte längre fungerar. Resultatet är konstant maxfrekvens, vilket framför allt påverkar strömförbrukningen vid vila.

AMD A10-6700

Där A10-6800K är upplåst kommer A10-6700 med låst multipel och fokus på låg strömförbrukning. Grundspänningen är 1,2 volt för både CPU och nordbrygga, där den förstnämnda kan ökas dynamiskt inom TDP-utrymmet när Turbo Core jobbar.

oc_6700.PNG

Utan möjlighet att ändra multipel är det bussfrekvensen som gäller för att pressa processorn. Med spänningen uppställd till 1,325 volt hänger A10-6700 med hela vägen till 4,5 GHz med 122 MHz bussfrekvens. Nivån 4,6 GHz och högre blir inte stabil ens med drastiskt ökade spänningar.

Överklockningen av den låsta modellen kommer dock med flerat tydliga baksidor. Med ursprunliga A-serien Llano slutade både SATA-läget för lagring samt USB 3.0 att fungera när bussfrekvensen modifierades. Situationen nu är aningen bättre – SATA fungerar med rätt hastigheter, men USB 3.0 degraderas automatiskt till USB 2.0.

usbbugg.png

Att någon strular med USB är dessutom tydligt på flera andra sätt. Windows skickar med jämna mellanrum upp meddelande om icke fungerande enheter, samtidigt som både mus och tangentbord stundtals fryser till eller inte reagerar. Kort och gott, USB-kontrollern trivs inget vidare med de högre frekvenserna.

Som om det inte var nog finns det ytterligare nackdelar. Med en bussfrekvens på blygsamma 103 MHz eller högre vägrar systemet starta med integrerad grafik. För att komma vidare krävs ett externt grafikkort, något som onekligen tar bort en hel del av poängen med plattformen.

130528144436.png

Sist men inte minst, precis som för CPU-delen är även integrerade grafikprocessorn multipellåst, alternativen för frekvensjustering saknas helt enkelt i BIOS. Det innebär att den inte går att överklocka på något enkelt sätt, speciellt inte i kombination med stabilitetsprobelen vid ökad bussfrekvens.

Sammanfattningsvis är det tydligt varför AMD satsar på K-märkta och upplåsta modeller för överklockare. Bussklockning med sockel FM2 och styrkretsen A85 för helt enkelt med sig en rad nackdelar, vilket gör det svårt att rekommendera för vardagsbruk.