Slutsats

När familjen AMD Richland ska summeras är lätt hänt att snegla på fjolårets satsning Trinity. I grund och botten handlar det nämligen om samma plattform och samma moderkort med endast mindre modifieringar, vilket märks genom samtliga tester.

Det är dock inte nödvändigtvis en nackdel. Nya Richland ger förbättringar mot Trinity genom högre klockfrekvenser och förfinad turbofunktion, något som ger bättre prestanda i alla lägen. Toppmodellen får dessutom officiellt stöd för minnen i 2 133 MHz, vilket innebär ett lyft för framför allt grafikprestandan.

IMG_6377.jpg

Just grafikdelen är det starkaste kortet hos både A10-6800K och A10-6700, precis som för fjolårets Trinity-varianter. Integrerade Radeon HD 8670D fullkomligt mosar Intels alternativ i prisklassen runt 1 000 kronor, och presterar avsevärt bättre än HD 4600 i betydligt dyrare Haswell.

Mest imponerar 65 W-modellen A10-6700, vilken med sänkta spänningar erbjuder ordentligt med grafikprestanda per watt. Faktum är att modellen under belastning av grafikdelen är ungefär lika törstig som toppmodellerna av fjolårets Ivy Bridge och årets Haswell – trots att FPS-värdena bitvis är dubbelt så höga.

Plattformen FM2 är också fortsatt stark i klassen med gott om SATA 6,0 Gbps-portar och funktioner som virtualisering, stöd för multipelklockning med K-modellerna samt hårdvaruaccelererad AES-kryptering. Funktionen Dual Graphics låter dessutom processorns integrerade grafik samarbeta med ett separat grafikkort – något som dock fungerar bäst i teorin. I praktiken känns funktionen tveksam, och knappast som något att rekommendera.

IMG_6376.jpg

Även när det kommer till processorprestanda handlar det om en mer blandad upplevelse. AMD A10-6800K och A10-6700 presterar generellt bättre än konkurrenten Core i3-3220 så länge flera trådar står i fokus, men tappar mark i sämre trådade applikationer. Intels alternativ drar också det längsta strået i nästan alla speltitlar med separat grafikkort, åter igen tester där oftast färre trådar används.

Med blicken på strömförbrukningen vid processorbelastning framstår Intels alternativ också som det starkare kortet. Core i3-3220 är märkbart mindre törstig än Richland-modellerna, vilket i sin tur leder till lägre krav på nätdelar och kylning. Med det sagt är A10-6700 dock ett steg i rätt riktning, där endast mindre prestandaoffer gjorts för lägre strömförbrukning.

Med alla korten på hand är AMD Richland en tydlig finputsning av fjolårets Trinity, vilket märks på alla fronter. Prestandan är ett pinnhål upp, vilket framför allt lyfter den integrerade grafikdelen ytterligare en bit. Det handlar dock inte om några världsomvälvande förändringar, utan strategin att Richland är en "brygga" till kommande Kaveri känns tydlig.

AMD har dessutom en fördel i att konkurrenten Intel lanserar färska Haswell i flera steg. Först ut är dyrare modeller, där Core i3-, Pentium- och Celeron-varianter i prisklassen runt 1 000 kronor dröjer ytterligare en tid. Huruvida även Intels nya grafikdel GT3e "Iris Pro" på ett eller annat sätt letar sig ned i prisklasserna återstår dock att se.

Precis som när Trinity lanserades handlar det om ett strategiskt val och personliga preferenser för eventuella spekulanter. AMD har den starkaste grafikdelen och erbjuder funktioner som enkel överklockning, AES-stöd och Dual Graphics, samtidigt som Intels Pentium- och Core i3-alternativ är en bättre bas när separat grafikkort ska användas. Det gäller bara att AMD justerar prislapparna rätt – varje hundralapp är guld värd i segmentet.

AMD A10-6800K

IMG_6374.jpg

AMD:s nya toppmodell i A-serien tar över efter A10-5800K och levererar en finputsad upplevelse på alla plan. Grafikdelen räcker till för spelande av de flesta titlar så länge som det går att kompromissa med inställningarna, och processorprestandan vid flera trådar hänger med konkurrensen samtidigt som överklockning kan ge ytterligare fördelar.

Den som är på jakt efter låg strömförbrukning eller ska komplettera med ett separat grafikkort bör dock studera alternativen noggrant. A-seriens största fördel över Intel-modellerna i klassen är helt klart den integrerade grafikdelen.

Kompetent integrerad grafik och modern plattform gör AMD A10-6800K till ett intressant alternativ i klassen.

Fördelar:

  • Marknadsledande integrerad grafikdel

  • Utrymme för överklockning

  • Kompetent plattform

  • Låg strömföbrukning vid vila

  • Stöd för DDR3 i 2 133 MHz

Nackdelar:

  • Tappar prestanda vid färre trådar

  • Förhållandevis hög strömförbrukning vid CPU-belastning

  • Dual Graphics fungerar dåligt

Cirkapris vid publicering: 1 290 kronor
Lägsta pris:

AMD A10-6700

IMG_6373.jpg

Specifikationerna för A10-6700 är snarlika toppmodellen A10-6800K, med samma grafikdel och samma antal kärnor. Lägre spänningar och generöst turbospann ger dock markant sänkt strömförbrukning – utan att prestandan påverkas allt för mycket. Modellen är fortfarande generellt snabbare än fjolårets A10-5800K, vilken är avsevärt elakare mot wattmätaren.

För den som inte är på jakt efter överklockning känns A10-6700 helt enkelt som det mest attraktiva valet i A-seriens toppskikt. Prestandan är nästan i klass med flaggskeppet, samtidigt som strömförbrukningen är noterbart lägre.

Många FPS per watt gör A10-6700 till ett utmärkt alternativ för användare på jakt efter integrerad grafik i toppskiktet.

Fördelar:

  • Marknadsledande integrerad grafikdel

  • Kompetent plattform

  • Låg strömföbrukning vid vila

  • Hög grafikprestanda per watt

Nackdelar:

  • Tappar prestanda vid färre trådar

  • Förhållandevis hög strömförbrukning vid CPU-belastning

  • Dual Graphics fungerar dåligt

  • Överklockning kommer med stora nackdelar

Cirkapris vid publicering: 1 249 kronor
Lägsta pris: