Test: Prestanda vid överklockning

För att sätta överklockningen i perspektiv vill vi givetvis även koppla ett knippe prestandasiffror till de förhöjda klockfrekvenserna. Nedan följer både syntetiska och riktiga speltester samt effektmätning av de överklockade korten.

I 3DMark Fire Strike finns det relativt fina prestandavinster att hämta av vårt överklockningsäventyr. De sparsamma frekvensökningarna på GPU:n hos Nvidias referenskort verkar vägas upp bra av den skyhöga minneshastigheten och vi mäter upp en prestandavinst på ungefär 7 procent över det oklockade kortet.

Även i speltesterna slår våra frekvensökningar igenom fint. Nvidias referenskort landar mellan 7 och 15 procent högre än sitt oklockade dito. Det är dock Gainwards kort som drar det längsta strået och kan med sina förhöjda klockfrekvenser ta sig an Geforce GTX 780 i vissa fall.

Prestandaökningar vid överklockning kommer givetvis till ett pris av högre energiförbrukning. Det är dock långt ifrån katastrofala siffror som uppmäts och i många fall rör det sig endast om några enstaka procent. Mest strömslukande är det överklockade Gainward-kortet, som lustigt nog ändå bara landar i samma region som Radeon HD 7970 GHz Edition.