Test: Anno 2070

Egenskap

Värde

Titel

Anno 2070

Utvecklare

Related Designs

Genre

RTS

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2011-11-17

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 2,0 GHz eller motsvarande

  • Grafikkort (512 MB) med stöd för DirectX 9.0C

  • 2 GB RAM

Testinställningar

High, AA aktiverat, 16xAF (upplösning varierar)

Med Anno 2070 tar Related Designs sin historiska spelserie in i framtiden. Titeln utspelar sig efter att polarisarna smält och översvämmat stora delar av världen. I vad som närmast kan liknas en kombinerad RTS och stadsbyggarsimulator tar spelaren kontroll över en av tre spelbara fraktioner med målet att dominera de få landsmassor finns kvar. Spelets grafikmotor har putsats upp från föregångarna och har numera DirectX 11-stöd som ger en helt klart vassare visuell upplevelse.

För prestandamätningen används introduktionen till första uppdraget i spelets demoversion, där mängder av realtidsrenderade objekt sätter ordentlig press på systemet. Bildfrekvensen snappas upp med hjälp av mjukvaran Fraps.

Den futuriska RTS-titeln Anno 2077 älskar grafikkort med många beräkningsenheter, något som är dåliga nyheter för Nvidias nykomling. Geforce GTX 760 landar här strax bakom sin snart ett år gamla föregångare Geforce GTX 660 Ti. I jämförelse med konkurrenten AMD:s Radeon 7950 Boost ser det dock bättre och Nvidias nya kort kan plocka hem en prestandavinst med cirka 4 procent.

De förhöjda klockfrevenserna hos MSI:s kort hjälper det förbi Geforce GTX 660 Ti med en extremt liten marginal.

I den högre upplösningen verkar dock Geforce GTX 760-kortets bredare minnesbuss och högre klockfrekvenser ge det en fördel. Modellen presterar cirka 3 procent bättre än Geforce GTX 660 Ti medan skillnaden till Radeon HD 7950 Boost är 6 procent till Nvidias fördel. MSI:s upphottade kort landar på liknande siffror som referensmodellen med undantag för ett något högre minimalt värde.

Renderingstider

Graferna för renderingstider representerar hur lång tid varje bildruta tar att rita upp mätt i millisekunder. Värdet kan ge nya insikter runt prestandaproblem, men påverkas samtidigt starkt av flaskhalsar från till exempel processor eller spelmotor. Mer information finns på sidan "Testsystem, mjukvara och metod".

Anno.png

I Anno 2070 syns ett antal tydliga spikar i grafen som även är synliga vid vår subjektiva bedömning. I det stora hela är det dock en fullt acceptabel spelupplevelse, speciellt med tanke på att det rör sig om ett RTS.

Anno_sli.png

Spikarna i grafen förblir även när två kort sammankopplas i SLI, samtidigt som en del "micro stuttering" införs i slutet av sekvensen. Vår subjektiva åsikt av upplevelsen är dock väldigt lik den med ett kort, det vill säga fullt acceptabel.