Test: Prestanda vid överklockning

För att sätta överklockningen i perspektiv vill vi givetvis även koppla ett knippe prestandasiffror till de förhöjda klockfrekvenserna. Nedan följer både syntetiska och riktiga speltester samt effektmätning av de överklockade korten.

I 3DMark Fire Strike landar både MSI och KFA2 i toppen av de överklockade Geforce GTX 770-korten. MSI-kortet plockar ut en trevlig prestandaskjuts och landar ungefär 13 procent bättre än sitt oklockade dito. För KFA2 är skillnaden väldigt liten till följd av sina redan höga klockfrekvenser och överklockningen ger endast cirka 3 procent bättre prestanda.

Även i speltesterna är det KFA2 och MSI som dominerar prestandamässigt bland Geforce GTX 770-korten. Kortens förhöjda klockfrekvenser knuffar i vissa fall upp dem i närheten av det dyrare Geforce GTX 780 och i fallet Anno 2070 drar de till och med förbi med viss marginal.

Vid effektmätningarna står det även klart att korten drar en del mer ström vid överklockning. I fallet KFA2 är skillnaden väldigt liten, vilket inte är helt konstigt med tanke på att frekvensökningen var minimal. När det kommer till MSI-kortet är skillnaden desto större, men det landar fortfarande under KFA2-kortet i sitt oklockade utförande.