Test: Batteritid

Videouppspelning utgör det första batteritestet medan det andra är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat ur testet för att göra det plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det tredje testet består av testsviten PCMark 8, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett användarscenario med tyngre belastning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Med 36 wattimmar kommer Sony Vaio Pro 13 med ett litet batteri i klassen. Trots det ligger drifttiden vid videouppspelning i paritet med Dell XPS 12 och Asus UX31LA, som har klart högre kapacitet på 50 wattimmar. Resultatet förvånar redaktionen, som dubbelkollar energinställningar, skärmens ljusstyrka och kör om testet, men får åter ett liknande resultat.

Det utökade batteriet nästan dubblerar batterikapaciteten och det syns verkligen på resultatet. Sonys kandidat toppar tabellen med besked och levererar en drifttid på nästan 15 timmar(!) vid videouppspelning.

I det simulerade surfningstestet syns tydligt att Sonys kandidat har ett mycket mindre batteri än konkurrenterna. Det är även denna siffra som är realistiskt att vänta sig vid faktiskt användning. Resultatet är något bättre än en Ultrabook med förra generationens processorfamilj Ivy Bridge, men det är klart lägre än de konkurrerande modellerna från Asus och Dell.

Med det utökade batteriet nästintill dubbleras drifttiden till 10,5 timmar, vilket är drygt 3 timmar längre än andra Haswell-baserade Ultrabook i klassen.

PCMark 8 simulerar ett tyngre användarscenario och hoppar mellan surfning, bild- och videoredigering, videoomkodning, videosamtal i grupp samt spel. Här lägger sig Sonys Ultrabook långt ner i tabellen, men precis som tidigare kommer den tillbaka med besked och toppar listan i kombination med det utökade batteriet.