Sammanfattning

Sony var snabbt ute med Haswell-baserade Ultrabook i somras och satsade på det med konkurrenskraftig prissättning samt goda konfigurationsmöjligheter till skäliga priser på företagets webbutik. Dessa faktorer har bidragit till att göra Vaio Pro 13 till en av de mest omtalade datorerna under 2013 på SweClockers forum.

Sony_Vaio_Pro_13-10.jpg

Datorn är byggd för att vara en riktig lättviktare på strax över ett kilogram, vilket är väldigt imponerande i storleksklassen 13,3 tum. Det här har Sony uppnått med en kombination av aluminium och kolfiber. Tyvärr medför det att stabiliteten i chassit blivit lidande och att det sviktar inåt vid hantering är omöjligt att bortse ifrån.

En annan kompromiss för att få ner datorns vikt är ett relativt litet batteri, som gör att drifttiden är efter konkurrerande modeller. Det utökade batteriet som finns att köpa till för en rimlig peng vänder på steken, med batteritid som utan problem räcker en arbetsdag och några timmar därutöver.

Nederdelen av skärmlocket kommer med gummifötter som lyfter upp basen på datorn. Det här förstärker tangentbordets redan goda egenskaper och förhöjer skrivupplevelsen. Även pekplattan uppfyller till större delen våra krav. En negativ aspekt är dock att det krävs onödigt mycket kraft för att trycka ned pekplattans inbyggda och grunda knappar.

Sony_Vaio_Pro_13-13.jpg

Sony har valt att lägga ett termiskt tak på 80 grader för processorn, vilket håller tillbaka den i vissa lägen. Under kortare belastning uppnår Core i7-processorn sin fulla potential, men vid långvarig stryps klockfrekvenserna och får den att prestera i nivå med en Core i5. Datorn känns däremot rapp oavsett tack vare SSD-enheten.

Datorns värmeutveckling håller bra nivåer i mer vardaglig användning, men det drar iväg ordentligt vid hård belastning tillsammans med ljudnivån. Det sistnämnda går att reglera i Sonys medföljande programvara, men på grund av den magiska 80-gradersgränsen håller det tillbaka processorns prestanda.

Sony Vaio Pro 13 är inte helt utan brister, men lyckas där det räknas i en portabel maskin och med det utökade batteriet levereras klassledande batteritid. Det här i kombination med priset och goda konfigurationsmöjligheterna gör Vaio Pro 13 till en bra produkt.

Prisvärda konfigurationsmöjligheter, möjligheten till utökad batteritid och i övrigt goda egenskaper gör Vaio Pro 13 till en bra produkt.

Fördelar:

  • Låg vikt

  • Bra pekplatta

  • Gediget tangentbord med bakgrundsbelysning

  • Klassledande batteritid med det utökade batteriet

  • Prisvärda konfigurationsmöjligheter

Nackdelar:

  • Bitvis högljudd

  • Medelmåttig stabilitet i chassit

  • Batteritid efter konkurrenterna utan extrabatteriet

  • Mycket blank pekskärm som vaggar vid användning

  • Reducerad prestanda vid långvarig belastning

Pris vid publicering: 8 990 kronor och uppåt beroende på konfiguration, 12 490 kronor i det testade utförandet.