Det holländska företaget Phanteks dök upp som en blixt från klar himmel för två år sedan då de lanserade processorkylaren PH-TC14PE. Modellen blev mer eller mindre en succé tack vare dess goda kylprestanda, och placerade företaget på kartan för entusiaster världen över. De följande åren har Phanteks fortsatt fylla sortimentet med både kylare och fläktar, men det skulle komma att dröja till sommaren 2013 innan företaget gav sig ut på helt nya jaktmarker.

Under årets upplaga av branschmässan Computex meddelade företaget att de arbetade på sitt första datorchassi. Modellen skulle komma att riktas mot entusiaster med krav på extremt goda expansionsmöjligheter och ställas på kollisionskurs mot både Corsairs Obsidian 900D samt Cooler Masters Cosmos II. Ett par månader senare har de första lådorna lämnat företagets fabrik och det har därmed blivit dags för oss att ta en titt på Phanteks gigant Enthoo Primo.

Enthoo-Primo_1.jpg
Enthoo-Primo_3.jpg
Enthoo-Primo_4.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

E-ATX, ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

250 x 650 x 600 mm

Vikt

17,9 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

5 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

10 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

10 st. 140/120 mm, 6 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

5 st. 140 mm PH-F140SP

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

2 495 kr

Phanteks Enthoo Primo är ett rejält chassi med en stomme av stål, som väger in på nästan 18 kg. Storleksmässigt är modellen ungefär lika hög och bred som Corsairs monster Obsidian 900D, medan den på djupet är ungefär 10 cm kortare. Den vänstra sidopanelen pryds av två fönster, där det ena är till för att visa upp de inre komponenterna medan det andra endast blottlägger en utbytbar logotyp.

Enthoo-Primo_16.jpg
Enthoo-Primo_13.jpg

Chassits frontpanel täcks av borstad aluminium och är bestyckad med en lucka, bakom vilken 5 st. 5,25"-platser döljs. Under luckan återfinns ett löstagbart luftfilter som täcker 2 st. medföljande 140 mm-fläktar med LED-belysning. Längst upp i frontpanelens högra hörn har en kombinerad strömknapp/strömindikator placerats, och bredvid denna syns lysdioden för hårddiskaktivitet.

Enthoo-Primo_25.jpg
Enthoo-Primo_19.jpg

När vi rör blicken mot chassits ovandel syns ett antal anslutningar i form av 2 st. USB 3.0-portar, 2 st. USB 2.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Här återfinns även en knapp för att sätta på och stänga av chassits belysning tillsammans med en nedsänkt resetknapp. Sist men inte minst täcks större delen av ovansidan av ett galler med filter som går att ta loss för enkel rengöring. Under detta finns det plats för 4 st. 120 mm-fläktar alternativt 3 st. 140 mm-fläktar.

Enthoo-Primo_5.jpg

Med sidopanelerna borttagna möts vi av ett extremt rent och städat inre. Phanteks har lagt mycket vikt vid att gömma undan och täcka över delar som kan tänkas se "fula" ut efter monteringen. Detta innefattar bland att att man förpassat både lagringsenheter och nätaggregat till andra sidan moderkortsplåten, samt att täckskivor används för att gömma undan vissa av genomdragningshålen för kablar.

Fokus på denna sida av chassit riktas därför istället mot komponenter och kylning. Modellen har stöd för moderkort i formfaktorer upp till E-ATX, men dock inte XL-ATX då skruvhål för denna standard inte finns tillgängliga. När det kommer till grafikkort kan modeller med längder upp till 257 mm användas då täckskivan för kablarna sitter på plats. Tar man bort denna stöds längder upp till 277 mm och tas hela metallramen bort ökar det maximala stödet till 350 mm.

phantekwcsupport.png

Enthoo Primo har väldigt omfattande ventilationsmöjligheter och bjuder sammanlagt på hela 16 st. fläktplatser. Merparten av dessa platserna är placerade med vattenkylning i åtanke och som synes på bilden ovan har detta chassi stöd för en hel hög radiatorer i varierande storlekar. Detta innebär att man bland annat kan montera en 480 mm-radiator i toppen, en 480 mm-radiator i botten, en 240 mm-radiator i fronten, en 240 mm-radiator i sidan samt en 140 mm-radiator i bakkant.

Ytterligare finesser för just vattenkylning syns i form av monteringshål för en reservoar i metallramen som håller täckskivan för kablarna. Denna kompletteras i sin tur av genomdragningshål för eventuellt slangar som ska dras till chassits baksida. Om man har ett för långt grafikkort för att behålla metallramen monterad så går det även att montera en reservoar i chassits bakkant, där ett antal skruvhål finns utstansade.

Enthoo-Primo_6.jpg

På andra sidan av chassit syns monteringsplatsen för nätaggregatet längst ner i högra hörnet. Stöd finns för nätdelar med längder uppemot 250 mm samtidigt som det finns gott om plats att skuffa undan kablar i utrymmet bakom enheten. Phanteks har även satsat hårt på kabeldragningen i detta chassi, vilket märks i form av hela 30 mm utrymme bakom moderkortsplåten samt en myriad av både genomdragningshål och förmonterade kardborreband.

Andra intressanta finesser på denna sida är ett vibrationsdämpat universalfäste för vattenpumpar som kan flyttas runt mellan tre olika positioner. Vidare syns en inbyggd fläkthubb som kan driva upp till 6 st. fläktar (11 st. med egna förgreningskablar). Det finurliga med denna är att den drivs och styrs via en enskild PWM-kontakt som kopplas till moderkortet, vilket eliminerar behovet av en separat fläktkontroller.

Enthoo-Primo_22.jpg
Enthoo-Primo_14.jpg

När det kommer till lagring har Enthoo Primo två löstagbara burar med totalt 6 st. vaggor för antingen 3,5" eller 2,5"-enheter. Skulle man av någon anledning plocka bort båda dessa burarna finns ytterligare lagringsplatser i form av två vaggor på 5,25"-fästenas baksida. Dessa rymmer totalt 4 st. 2,5"-enheter och kan även flyttas till moderkortsplåtens baksida vid behov.

Testresultat och sammanfattning

Phanteks lyckas överraska oss något enormt med sin första chassiskapelse Enthoo Primo. Där nykomlingar på marknaden allt som oftast återanvänder andra företags gamla chassistommar och bättrar på dem lite, har Phanteks verkligen inte tagit den enkla vägen utan istället skapat något eget och unikt från grunden.

IMG_6625.jpg

Att montera in komponenter i detta chassi är inget annat än en ren och skär fröjd. Kvalitetskänsla och passform på insidan är genomgående på topp samtidigt som modellens luftiga layout gör det till en barnlek att skruva fast de olika delarna. Beslutet att förpassa nätaggregatet till chassits andra sida är inget annat än genialt, då det gör det extremt enkelt att få till ett rent och snyggt bygge.

IMG_6626.jpg

Vidare bjuder modellen på den enklaste kabeldragningen vi någonsin stött på hos ett chassi tidigare. Kombinationen av den ovanliga nätaggregatsmonteringen, med det väl tilltagna utrymmet på moderkortplåtens baksida och de många genomdragningshålen gör det till ett riktigt nöje att dra alla kablarna. Den PWM-styrda fläkthubben gör inte jobbet svårare heller, då den agerar som en smidig och välplacerad central för systemets alla chassifläktar.

Phanteks ska även ha en enorm eloge för det gedigna vattenkylningsstödet i Enthoo Primo. Chassit tillhandahåller en imponerande mängd monteringspunkter för både gigantiska och lite mindre radiatorer. Dessutom bjuds det för ovanlighetens skull även på dedikerade monteringsanordningar för både reservoarer och pumpar, något vi absolut inte är bortskämda med hos andra tillverkare.

Bland de lite sämre sakerna syns chassits frontlucka som endast går att öppna åt vänster, vilket kan bli en irriterande historia för den med chassit på höger sida. Vidare var det främre fläktfiltret något i trögaste laget att ta loss samtidigt som vi tycker att företaget borde ha skickat med en 8-pins förlängningskabel med tanke på chassits höjd. Sist men inte minst har vi begränsningarna med den främre reservoarmonteringen som inte fungerar ihop med långa grafikkort.

I det stora hela är dock Enthoo Primo en riktigt frisk fläkt på chassimarknaden. Det är väldigt kul att se hur Phanteks har lyssnat på entusiasternas behov och lyckats implementera dessa med sådan framgång i sin första chassiprodukt. Trots ett par mindre snedsteg är Enthoo Primo ett chassi att räkna med i kategorin "gigantiska chassin" och en riktigt utmärkt produkt.

Extremt hög kvalitetskänsla och ett väldigt genomtänkt inre gör Phanteks Enthoo Primo till ett utmärkt chassi.

Fördelar:

  • Passform och byggkvalitet i toppklass

  • Väldigt goda expansionsmöjligheter

  • Kabeldragning i världsklass

  • Mycket bra ventilationsmöjligheter

  • Smart och smidig fläkthubb

  • Perfekt för vattenkylning

Nackdelar:

  • Osmidig lucka

  • Trögt fäste för främre fläktfiltret

  • Ingen förlängning för 8-pinskabeln

  • Reservoarfäste fungerar ej med långa grafikkort

Pris vid publicering: 2495 kronor inklusive moms