Test: Skärmen

Medan den inledande informationen Asus delgav gällande Zenbook UX301 fokuserade på design var det skärmen som fick störst uppmärksamhet. Medan storleken är vanliga 13,3 tum är upplösningen uppskruvad till 2 560 x 1 440 pixlar för den yppersta toppkonfigurationen.

Det här sätter Zenbook UX301 i samma region som Apple Macbook Pro Retina 13 tum och 15 tum med pixeltäthet på 227 respektive 221 ppi. Det ger en riktigt skarp bild där pixlarna i de allra flesta fallen inte syns eller märks av och får upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar att ställa sig i skamvrån.

Medan det nya gränssnittet i Windows 8 fungerar utmärkt med höga upplösningar gäller detsamma inte skrivbordet. Vid 100 procent skalning är allt väldigt litet, men för den skarpsynte går det att använda under förutsättning att du inte får huvudvärk. Istället rekommenderas skalningsalternativen 125 eller 150 procent där datorn blir mycket mer behaglig att använda.

Asus_UX301-16.jpg

Som nämnt i ett tidigare avsnitt kommer pekskärmen med ett skyddande lager Corning Gorilla Glass. Det resulterar dock i att skärmen är blankare än mängden och i vårt tycke är mer mottaglig för reflektioner än andra datorer med pekskärm. Att ytan upplevs "onödigt" glansig är däremot vårt enda klagomål på skärmen.

Skärmmätningar

Asus Zenbook UX301 är med försvinnande marginal den ljusstarkaste skärmen som passerat testlabbet. Medan Asus utlovar 350 cd/m2 levererar vårt testexemplar 389 cd/m2 och med ljusstyrkan uppskruvad till max bör den vara användbar i de allra flesta lägena. Undertecknad kan dock konstatera efter en snabbvisit till Hawaii att det är snudd på omöjligt att använda skärmen när solen står som högst på himlen. Däremot är den fullt användbar i skuggan.

Skärmen kommer med riktigt högt kontrastförhållande, låg svärta och ett lågt snitt i färgåtergivning. Subjektivt finns inga synbara fel på skärmens färger och det här kan mycket väl vara den bästa skärmen vi stött på i en bärbar dator. I kombination även med billigare profileringsverktyg bör skärmen hålla måttet även för den som arbetar med exempelvis grafisk design och fotografering.

Uniformity.png

Enligt mätningarna är fördelningen av skärmens ljusstyrka väldigt ojämn i dess nedre högra del, men det lägger vi ingen större vikt vid då undertecknad inte märkt av det vid användning. Zenbook UX301 får grönt kort när vi letar efter ljusläckage, som endast är lite synligt längs skärmarna med maximal ljusstyrka i ett helt nedsläckt rum – med andra ord ett orealistiskt scenario.