Test: Batteritid

Det första batteritestet är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat för att göra testet plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det andra testet är uppspelning av ett videoklipp som är på repeat. PCMark 8 står för det tredje testet, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett scenario med tyngre användning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Trots en kraftfull processor och högupplöst skärm utrustas Zenbook UX301 med ett batteri på 50 wattimmar, vilket är i linje med forna flaggskeppet Zenbook Touch UX31LA och konkurrerande modeller i 13,3-tumsklassen. Det ger dock inget större avtryck i SweClockers webbläsartest. Med en drifttid på nästan exakt sju timmar är resultatet endast en halvtimme lägre än föregångaren.

Zenbook UX301 tappar mark vid filmtittande och backar tre placeringar i tabellen. Medan mer än sex timmar hade varit ett utomordentligt resultat för ett halvår sedan är det mindre bra i en era där närmare åtta timmar är inom räckhåll för Ultrabook i toppskiktet.

Medan drifttiden vid lättare användning ligger på godkända nivåer är svagheten med en processor på 28 watt TDP tydlig vid belastning. Batteritiden sjunker med cirka 30 procent i jämförelse med Zenbook Touch UX31LA och Dell XPS 12, båda med samma batterikapacitet men processorer specificerade till 15 watt TDP.