Slutsats och sammanfattning

Det är något speciellt med nya grafikkort. Få datorkomponenter påverkar spelupplevelsen till den grad som en kraftfull grafikprocessor, men även om många drömmer om flaggskeppens lyx och flärd är det andra modeller som säljer allra bäst. Det är givetvis ingen slump.

IMG_6713.jpg

För den som håller hårt i plånboken, vilket de flesta gör, är det modellerna med mycket prestanda för pengarna som är de mest intressanta alternativen. Det kommer därför inte som någon överraskning att det är där AMD placerar de första grafikkorten i den nya Radeon 200-serien.

Tråkigt nog handlar det inte om en ny generation i ordets rätta bemärkelse. AMD återanvänder äldre kretsar och nöjer sig med att mixtra med klockfrekvenserna. Radeon R9 280X är så gott som identisk med dagens Radeon HD 7970 GHz Edition medan Radeon R9 270X är ett HD 7870 med högre klockfrekvenser.

Inte helt oväntat återspeglas detta av prestandaresultaten. Det betyder givetvis inte att de nya grafikkorten är dåliga, men för den som förväntat sig mer än justeringar av klockfrekvenserna är det givetvis en besvikelse. I praktiken hamnar Radeon R9 280X närmast Geforce GTX 770 medan Radeon R9 270X är snäppet under Geforce GTX 760.

Den andra stora faktorn är prisbilden och här blir det desto mer intressant. AMD talar om rekommenderade priser på 299 respektive 199 dollar, vilket motsvarar ungefär 2 400 och 1 600 kronor inklusive moms. Det är betydligt lägre än föregångarna och en mycket konkurrenskraftig prissättning, men det återstår att se om detta även gäller hos svenska återförsäljare.

Frågetecken kring den svenska prissättningen gör det svårt att dra några mer ingående slutsatser, vilket gör att det enda bestående intrycket är avsaknaden av faktiska nyheter. Förmodligen klarnar bilden närmare säljstarten, som äger rum den 11 oktober.

Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X OCX

IMG_6705.jpg

I Sapphires utförande med den välbekanta kylaren Vapor-X handlar mycket om högre klockfrekvenser och lägre temperaturer, vilket ska öppna upp för överklockning. Grafikkortet klarar av att uppvisa respektabla överklockningsresultat, men än så länge finns ingen mjukvara som klarar av att ändra spänningen. Dessutom noterades en onödigt brant fläktkurva.

Fördelar:

  • Potentiellt mycket prestanda för pengarna

  • Viss överklockningsmarginal

  • Låga temperaturer

Nackdelar:

  • Aggressiv fläktkurva ger onödigt hög ljudnivå

  • Oklar prisbild

Pris vid publicering: Okänt
Rekommenderat pris: 299 USD (preliminärt 2 499–2 999 kronor inkl. moms)
Lägsta pris:
Priskoll för fler modeller: Separat artikel

AMD Radeon R9 270X

IMG_6711.jpg

Högre klockfrekvenser ger bättre prestanda än föregångaren Radeon HD 7870 och gör att nykomlingen kan segla upp jämsides både Radeon HD 7950 och Geforce GTX 660 Ti. Det är ungefär allt som kan sägas om den nya modellen eftersom prissättningen i skrivande stund är oklar. Gäller utlovade 199 USD även i Sverige kan dock grafikkortet bli en riktig mellanklassfavorit.

Fördelar:

  • Potentiellt gott förhållande mellan pris och prestanda

  • Konkurrenskraftig strömförbrukning

  • Behaglig ljudnivå med referenskylaren

Nackdelar:

  • Oklar prisbild

Pris vid publicering: Okänt
Rekommenderat pris: 199 USD (preliminärt 1 699–1 999 kronor inkl. moms)
Priskoll för fler modeller: Separat artikel