Inledning

Övergången från gamla tjockskärmar till platta LCD-paneler togs emot med öppna armar av det stora flertalet. Professionella gamers och andra inbitna spelfantaster var dock inte odelat positiva. Anledningen till detta är ett par omdiskuterade nackdelar med tekniken, som framförallt är märkbara i snabba förstapersonsskjutare.

Eizo_FG2421_tangentbordsreflex.jpg

På senare tid har en uppsjö gaminganpassade skärmar hittat ut på marknaden med löften om lägre latenser och mindre problem med eftersläpningar. En av huvudingredienserna är 120 Hz uppdateringsfrekvens, dubbelt upp från normala 60 Hz. Dessa snabba skärmpaneler är dock av typen TN, som dras med andra nackdelar, framförallt när det kommer till färgåtergivning och betraktningsvinklar.

Nu lanserar japanska Eizo nya Foris FG2421 med en ovanligt snabb VA-panel. Skärmen ska inte enbart leverera 120 Hz uppdateringsfrekvens utan även ge en upplevelse motsvarande 240 Hz med tekniken Turbo240, detta utan att tumma på bildkvaliteten. SweClockers bildexpert Thomas Ytterberg bjuder på en rejäl genomgång i testlabbet.