Test: Batteritid

Det första batteritestet är utvecklat av SweClockers för att simulera surfning. Adobe Flash är exkluderat för att göra testet plattformsneutralt och större delen av belastningen kommer istället från HTML5 och Javascript. Det andra testet är uppspelning av ett videoklipp som är på repeat. PCMark 8 står för det tredje testet, som med testslingan Creative och OpenCL-acceleration återspeglar ett scenario med tyngre användning. Skärmens ljusstyrka låses till 150 cd/m2.

Trots ett förhållandevis litet batteri på 42 wattimmar får vi ut strax över sju timmar drifttid med Microsoft Surface Pro 2, vilket är praktiskt taget i paritet med 13,3-tummarna Asus Zenbook UX31LA och Dell XPS 12. Att Surface Pro 2 klarar sig så pass bra beror till stor del på optimerad hårdvara och kanske viktigast att skärmen enbart mäter 10,6 tum.

Även vid videouppspelning ligger Surface Pro 2 på ungefär samma nivå som tidigare testade Ultrabook-datorer med Intel Haswell – strax över sju timmar. För den som tittar mycket på film i mörker, eller inte sitter i ett välbelyst rum, borde det vara möjligt att få ut ytterligare en timme eller två.

Vid tyngre belastning står plattformen bakom en större del av strömförbrukningen och den mindre skärmen är inte till en lika stora fördel. Procentuellt sett tappar Surface Pro 2 mot tidigare testade Ultrabook, men skillnaden i praktiken är inte särskilt stor då den ändå får ut cirka fyra timmar.

Med batteritesterna avslutade ser redaktionen fram emot att göra ett återbesök till Power Cover, som adderar ytterligare 30 wattimmar i batterikapacitet. Det motsvarar en ökning på 71,5 procent, men om samma procentuella ökning syns för drifttiden återstår att se.