Taiwanesiska Cooler Master är idag världens största tillverkare av datorchassin och har under de senaste 20 åren hunnit släppa ett stort antal stilbildande modeller på marknaden. Bland dessa syns flaggskeppsserien Cosmos, som under början av förra året expanderades i form av det ofantliga mastodontchassit Cosmos II.

Många avskräcktes dock av chassits saftiga prislapp samt faktumet att det knappt gick in under ett normalt skrivbord, vilket fick Cooler Master att återvända till ritbordet ännu en gång. Mer än ett år senare var det dags för företaget att presentera Cosmos SE – det minsta och mest prispressade chassit i serien hittills.

33_Product_package front window.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Fulltower

Formfaktor

ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

264 x 569 x 524 mm

Vikt

10,85 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

8 st.

2,5”-platser

18 st.

Fläktplatser

2 st. 140/120 mm, 5 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm, 1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

7 + 2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Cooler Master Cosmos SE må dela ett antal gemensamma designelement med sin storebror Cosmos II, där bland annat de karaktäristiska handtagen på toppen är nämnvärda, men där tar egentligen likheterna slut. Nykomlingen har krympts rejält på både höjden och djupet, vilket gör att det inte är särskilt mycket större än ett vanligt miditower-chassi. Materialmässigt har företaget ännu en gång satsat på en kombination av en stålstomme som täcks av plastpaneler.

38_Product_top.jpg

Till skillnad från tidigare modeller i serien bygger Cosmos SE på ett mer öppet yttre utan luckor och täckskivor. Detta innebär att chassits tre 5,25"-platser är fritt tillgängliga från framsidan, även om endast två av dessa kan användas vid leverans då den sista blockeras av interna lagringsplatser. Ovanför dessa syns anslutningar i form av 2 st. USB 3.0-kontakter, 2 st. USB 2.0-kontakter samt in- och utgångar för ljud. I närheten återfinns även power- och resetknappen samt ytterligare en knapp för att styra frontfläktarnas belysning.

45_Product_top front filter.jpg
29_Product_bottom filter.jpg

Både chassits topp och framsida täcks av perforerade paneler som även fungerar som fläktfilter. Bakom den främre panelen döljer sig 2 st. 120 mm-fläktar samt två lagringsplatser för både 3,5" och 2,5"-enheter. Panelen i toppen döljer i sin tur en ensam 140 mm-fläkt, med möjlighet att komplettera med ytterligare en i samma storlek. Sist men inte minst täcks båda insugspunkterna i chassits botten av varsitt löstagbart fläktfilter.

48_Product_interior_side.jpg

Insidan av Cosmos SE känns vid en första anblick något trängre än vi är vana vid hos fulltowermodeller. Konkurrerande chassin i samma segment kommer vanligtvis med stöd för större moderkortsstandarder som exempelvis E-ATX eller XL-ATX, men här är det som mest ATX som gäller tillsammans med de standardiserade sju expansionsplatserna. I sitt grundutförande med lagringsburarna på plats ryms grafikkort med längder upp till 276 mm samt processorkylare upp till 175 mm höjd.

Desto mer krut har lagts på lagringsplatserna, där Cooler Master har fyllt chassit med vaggor och monteringspunkter. I de konventionella lagringsvaggorna kan en 3,5" och en 2,5"-enhet monteras samtidigt, vilket innebär att exempelvis 8 st. hårddiskar och 8 st. SSD-enheter får plats utan problem. Dessutom har företaget passat på att klämma in ytterligare två platser för 2,5"-enheter på baksidan av 5,25"-buren, vilket är praktiskt om de ordinarie lagringsburarna plockas bort.

På kabeldragningsfronten har företaget satsat på en rejäl uppsättning med gummerade genomdragningshål till baksidan av moderkortsplåten. Dessa sitter på strategiskt placerade positioner för att hamna i närheten av konventionella kontaktpunkter på moderkortet, och borde i kombination med det över 2 cm breda utrymmet på baksidan göra det till en barnlek att få till en snygg kabeldragning.

Sist men inte minst trycker Cooler Master en del på det gedigna stödet för radiatorer i Cosmos SE. Bland annat ryms en 240/280 mm-radiator i taket samt en 120 mm-radiator i bakkant. Som grädde på moset finns det även möjlighet att klämma in en enorm enhet på 360 mm i chassits front, men detta förutsätter att samtliga lagringsburar plockas bort.

Testresultat och sammanfattning

Det är svårt att inte bli imponerad över hur duktiga Cooler Master har blivit på att ta fram massproducerade chassin med extremt hög kvalitetskänsla och passform. Cosmos SE känns genomgående som ett riktigt kvalitetsbygge, och trots att stora delar av utsidan består av plast infinner sig aldrig den där "plastiga" känslan som annars ofta smyger sig på vid liknande materialval.

IMG_7314.jpg

Vi tycker även om hur företaget har tacklat lagringslösningen i chassit, där varje vagga kan hålla upp till två stycken lagringsenheter var. Detta maximerar givetvis antalet enheter som får plats i chassit, samtidigt som det minimerar bortfall av expansionsmöjligheter när en bur behöver plockas ut av utrymmesskäl.

IMG_7316.jpg

Dessvärre finns det en del fundamentala problem med Cosmos SE som kan sammanfattas med att chassit känns extremt trångt. Cooler Master marknadsför modellen som ett fulltowerchassi, vilket tyvärr inte skiner igenom när komponenter som moderkort och grafikkort ska monteras. Detta blir läskigt uppenbart när ett fullt normalt ATX-moderkort täcker för stora delar av genomdragningshålen för kablar, något som inte ens är acceptabelt i ett vanligt miditower.

Detta gör det i slutändan till ett mindre helvete att dra fram kablarna till sina respektiva kontakter, då utrymmet är extremt begränsat. Samtidigt är marginalerna väldigt snäva runtomkring moderkortet, vilket gör det till en minst sagt krånglig historia att ge sig på ett vattenkylningsbygge med ett par radiatorer.

IMG_7315.jpg

Baksidan av moderkortsplåten sväljer visserligen en hel del kablar, tack vare utrymmet som finns där i kombination med en ytterligare utbuktning i sidopanelen, vilket gör det till en barnlek att organisera ett mindre ormbo där. Tyvärr gäller inte detta det utstansade hålet för baksidan av moderkortet, där dimensionerna är något för små för att passa in på ett konventionellt Sockel LGA 1150-moderkort.

Sammanfattningsvis lämnar vi Cosmos SE med en besk eftersmak i munnen. Chassit är ett sant kvalitetsbygge som bjuder på passform i världsklass, men det hjälper tyvärr inte när modellen är trångbyggd och felprioriterad på insidan. I prisklassen runt 1 500 kr finns det helt enkelt bättre alternativ från konkurrenterna.

Fördelar:

  • Extremt hög kvalitetskänsla och passform

  • Flexibel lagringslösning

Nackdelar:

  • Trångbyggd

  • Väldigt krånglig kabeldragning

  • Knappast fulltower på insidan

Pris vid publicering: 1 500 kr
Lägsta pris: