Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används mjukvaran Unigine Valley i fördefinerade "Extreme HD", vilken får rulla under en längre tid tills temperatur och ljudnivå har stabiliserats. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34,5 dBA och temperaturen på stadiga 20 °C.

Gigabyte använder för det tysta läget AMD:s metod med en satt maxtemperatur vilken inte får överskridas, i det här fallet 85 grader. Där ökar i bästa fall fläkten varvtalet, alternativt så pressas klockfrekvenserna ned för att sänka värmeutvecklingen.

I prestandaläget satsar företaget av allt att döma på en egen fläktkurva. Temperaturen pressas ned till runt 80 grader, vilket innebär marginal upp till grafikkretsens maxtax.

Även Asus går sin egen väg och har en mer traditionell fläktkurva, vilket i prestandaläget innebär en temperaturnivå på cirka 85 grader. Med det tysta läget aktiverat springer siffrorna upp en bit över 90 grader, där även klockfrekvenserna pressas ned något.

Ljudnivåmässigt ser det väldigt lika ut mellan Asus modell i prestandaläget och Gigabytes Windforce-kylare i det tysta läget, där båda låter mindre än referenskortet i Quiet-läget.

I det tysta läget för Asus-kortet uppvisas imponerande låga värden. Trots en varm Hawaii XT-krets och klockfrekvenser över gigahertz-nivån är kortet nästan nere på samma nivå som MSI Radeon R9 280X Gaming, en av de tystaste prestandamodellerna som någonsin passerat testlabbet.

Tvärt om gäller för Gigabytes kort i prestandaläget. Kylaren varvar upp rejält, vilket slutar med en hel del oljud. Värdena närmar sig AMD:s referensvarianter, vilket innebär en hel del oljud.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6723.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilken bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Verkningsgrad för Corsair AX1200i vid låga laster

Belastning

Total uteffekt

Aktiv uteffekt

Verkningsgrad

1 %

12 W

24 W

50 %

2 %

24 W

36 W

67 %

3 %

35 W

50 W

70 %

5 %

60 W

76 W

79 %

10 %

120 W

138 W

87 %

15 %

179 W

203 W

88 %

20 %

238 W

265 W

90 %

25 %

298 W

330 W

90 %

För den som vill gräva ned sig lite extra bistår redaktionen med en profil för testsystemens Corsair AX1200i vid lägre laster. I princip handlar det om riktigt dålig verkningsgrad runt 50 watt och lägre, med snabbt bättre siffror närmare och över 100 watt.

Systemen med modellerna från Gigabyte och Asus placerar sig 20 watt över referensvarianten, vilket får anses som rimligt med tanke på högre klockfrekvenser och mer påkostade kretskort. Det innebär också 20 watt över Nvidias toppmodell Geforce GTX 780 Ti.