Obsidian-serien har varit den ständiga grundpelaren i Corsairs chassisortiment sedan lanseringen för drygt fyra år sedan. Serien, som ursprungligen bestod av gigantiska fulltower-modeller, har med tiden äntrat även de mindre storleksklasserna, däribland formfaktorn Micro ATX i form av Obsidian 350D.

Nästa naturliga steg i utvecklingen är givetvis att pressa ner storleken ytterligare och det är här nykomlingen Obsidian 250D kommer in i bilden – Corsairs första chassi för formfaktorn Mini-ITX. Trots krympta yttermått satsar företaget på att erbjuda de goda expansionsmöjligheterna och smarta finesserna som Obsidian-serien gjort sig känd för.

250D_hero_down_from_left.jpg
250D_hero_down_from_right.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

277 x 290 x mm x 351 mm

Vikt

4,42 kg

Material

Stål, aluminium

5,25"-platser

1 st.

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

4 st. (varav 2 st. använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

2 st. 80 mm, 2 st. 120 mm, 1 st. 200/140 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 120 mm, 1 st. 140 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Obsidian 250D påminner rent designmässigt väldigt mycket om sina större syskon i samma serie. Detta innebär en svartlackerad stomme av stål som präglas av en stilfull frontpanel i borstad aluminium. Modellens kubiska utförande mäter in på 277 x 290 x mm x 351 mm, vilket innebär att den placerar sig någonstans mitt emellan Bitfenix Prodigy och Fractal Design Node 304 på storleksskalan.

250D_front_view.jpg

Framsidan av chassit pryds av en enskild 5,25-tums plats samt anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Under dessa sitter en löstagbar täckskiva som döljer chassits insug i form av en enskild 140 mm-fläkt. Denna täcks av ett finmaskigt dammfilter och kan bytas ut mot antingen en 120 mm eller en 200 mm-fläkt.

250D_back_view.jpg

En titt på baksidan ger en föraning om modellens inre layout, som inte är helt olik den hos Bitfenix Prodigy. Detta innebär att moderkortet monteras plant i chassits övre kammare och ackompanjeras av två expansionsplatser för exempelvis grafikkort. Här syns även ytterligare möjlighet till ventilation genom två platser för 80 mm-fläktar.

Nätaggregatet monteras i sin tur i chassits botten med insuget riktat nedåt. Till skillnad från många av konkurrenternas chassin i storleksklassen finns här inga restriktioner kring nätaggregatets längd och enligt Corsair ska samtliga ATX-modeller på marknaden rymmas i 250D.

Bredvid nätaggregatet sitter en täckplåt bakom vilken chassits lagringsplatser återfinns för enkel åtkomst. Dessa består av totalt fyra vaggor varav två endast rymmer 2,5-tums enheter medan resterande två har stöd för både 3,5- och 2,5-tums enheter.

250D_top_view_closed.jpg
250D_top_view_opened.jpg

Genom att skruva av toppen samt de båda sidopanelerna får man full tillgång till chassits insida, som är relativt rymlig trots de pressade yttermåtten. Förutom ett moderkort i storleksklassen Mini-ITX ryms här även grafikkort med längder upp till 300 mm samt processorkylare med höjder upp till 145 mm.

Ventilationsmässigt är chassits båda sidopaneler bestyckade med perforerade öppningar som i sin tur är försedda med magnetiska fläktfilter. Den vänstra öppningen agerar insug till eventuellt monterat grafikkort medan den högra fungerar som utlopp för den 120 mm-fläkt som sitter monterad där.

Möjlighet att montera vattenkylning finns i form av monteringspunkter för en 120 mm alternativt 140 mm-radiator i fronten samt en 240 mm-radiator i sidan.

Testresultat och sammanfattning

Corsairs Obsidian 250D ärver många av de goda egenskaperna som bröderna i serien har bjudit på under åren. Detta inkluderar bland annat ett lättomtyckt utseende, väldigt hög kvalitetskänsla samt en passform i den absoluta toppklassen. Den allmänna byggupplevelsen kan således sammanfattas som ytterst positiv och i det stora hela problemfri – trots chassits krympta yttermått.

IMG_8783.jpg

Chassit sväljer utan problem entusiastklassade grafikkort med längder upp till 29 cm och ser dessutom till att dessa kan plocka in frisk luft från de filtrerade intagshålen i sidopanelen. Ett stort plus i kanten är även modellens frikostiga utrymme för både djupa nätaggregat och kabeldragning, vilket ofta är problematiskt bland chassin i denna storleksklass.

IMG_8784.jpg
IMG_8785.jpg

Obsidian 250D är även som klippt och skuren för färdiga vattenkylningspaket, där utrymme finns för både en 240 mm-radiator i sidopanelen samt en 120 mm-variant i fronten. Som grädde på moset kan monteringen av dessa ske utan mikroskop och pincett, då generöst av utrymme finns att tillgå i anslutning till fästpunkterna.

IMG_8786.jpg

Den största och egentligen enda stora nackdelen som går att finna med chassit är dess begränsningar för luftkylning. Den som inte är intresserad av att installera ett vattenkylningspaket får snällt leta upp en luftkylare med en maximal höjd på 140 mm, vilket inte är helt lätt när de flesta högpresterande varianterna toppar ut över 160 mm-strecket.

Med detta sagt tycker vi fortfarande att Corsair har gjort ett utomordentligt jobb med att krympa Obsidian-serien ytterligare ett snäpp. Obsidian 250D är verkligen inte minst på marknaden för Mini-ITX, men känns i slutändan som en bra avvägning mellan storlek, användarvänlighet och expansionsmöjligheter. Med en konkurrenskraftig prislapp på cirka 800 kr hamnar dessutom modellen mitt i smeten bland marknadens kompakta entusiastchassin.

Obsidan 250D är ett utmärkt chassi med kompakta yttermått och imponerande expansionsmöjligheter.

Fördelar:

  • Hög kvalitetskänsla och god passform

  • Imponerande expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Lättarbetat

  • Bra ventilationsmöjligheter

Nackdelar:

  • Relativt stort för sin formfaktor

  • Begränsat utrymme för luftkylare

Pris vid publicering: 800 kr
Lägsta pris: