Färgåtergivning

Vitbalans och gamma hos Philips 272C4QPJKAB är tämligen god där avvikelsen främst handlar om att skärmen blir blåare ju ljusare nyans som visas. Inte helt rätt, men heller inte tokfel. Vi ser lite klippning av de allra mörkaste nyanserna. Samtidigt är skärmen fri från problem som banding och posterisering vilket tyder på full förmåga att teckna alla nyanser inom färgomfånget.

Färgmässigt är det inget vidare hos Philips 272C4QPJKAB och mäter vi mellantoner (Colorchecker) ligger de flesta färger fel i mättnad eller nyans. Hudtoner ligger bra till medan toner av blått ligger mot en djupare purpur. Gröna och gula toner är övermättade. Röda nyanser håller sig på mattan men ju närmare magenta du kommer desto mer drar det mot en djupare rosa.

Philips_272C4_colorchecker.PNG

Inte helt fel, inte helt rätt

Eller uttryckt på svenska: det är heller inga direkta tokfel i fråga om färger men det är heller inte tillförlitligt för dig som på skärm behöver fatta beslut om färger. Du kan aldrig lita på att någon färg är riktigt rätt, utan Philips 272C4QPJKAB är snarare lite småmärkligt överdriven. Jämfört med även ”hyfsat” färgkorrekta skärmar är det tydligt att nästan varje nyans är för stark eller skev på något sätt.

Den generellt ökade mättnaden kan däremot vara ”rolig” för den som fokuserar på exempelvis spel eller inte ser behovet av att färger ska återges rätt enligt rådande standard. Samtidigt finns det krav på korrekt färgåtergivning även i spelvärlden. Bioshock Infinite, för att ta ett modernt och färgglatt exempel, kommer på den här skärmen att återges med ännu starkare än vad etablerad Rec.709-standard ger.

Philips_272C4_color.jpg

Jämfört med sRGB/Rec.709-färgrymd är 272C4QPJKAB övermättad och även vitbalansen tar en allt blåare ton ju ljusare nyanser som ska återges. Det finns ett ”User”-reglage för färgtemperaturen (RGB-reglage) men detta räcker inte. Det kan endast flytta kurvorna inbördes position. Vad som behövs är ett reglage som påverka själva kurvorna, i detta fall rätt ut den blå kurvan.

Här ska det ännu en gång påpekas att Philips 272C4QPJKAB fortfarande är mer färgkorrekt jämfört med vilken godtycklig TN-skärm som helst, särskilt när du hamnar lite i vinkel mot skärmen.

Undvik SmartImage-lägena

En färgbugg hittar vi däremot. Ifall ett så kallat ”SmartImage”-läge aktiveras, eller ifall du aktiverar en smartfunktion, slår färgåtergivningen bakut. Istället för en småmärkligt överdriven färgåtergivning blir det nu klart tydligare konstigheter.

Det som påverkas är färgernas luminans, deras ljusstyrka. Rött sticker iväg och lyser upp med pastell vilket också får hudtoner att bli lite flammiga. Grönt och blått tappar luminans och i kombinationen med den ökade mättnaden blir till ett slags mörka, djupa toner. En vykortsblå himmel med en grön gräsmatta blir mer som konstgräs under en lätt purpurfärgad himmel.

Philips_272C4_smartcontrol.PNG

Ändrar ”SmartImage” till ”Off” hänger felen kvar. Lösningen visar sig vara att starta om skärmen, alltså bara aktivera standby-läge och tillbaka igen. Då mäter skärmen åter igen bättre i fråga om ren färgåtergivning. Tumregeln är att inte använda ”SmartImage”-funktionerna alls. Dessa tillför egentligen bara fel till bilden.

Funktionen ”Smartresponse” verkar dock vara immun mot att sabba färgerna och funktionen styr i första hand panelens responstid.

Rekommenderade inställningar är därmed som följer:

  • SmartImage: Off

  • Color temperatur: 6500 K

  • Brightness: efter behov (se text om ljusstyrka)

  • Contrast: 50

  • Allt som heter ”Smart”: Off

  • förutom Smartrespons som kan användas (se text om latens och respons)

  • Gamma: 2.2