Introduktion

Det blir allt billigare med högupplösta skärmar. Nya modeller med Ultra HD eller 4K UHD (debatten pågår) gör att 3840 × 2160 pixlar är inom räckhåll för vanliga konsumenter. Så sent som i slutet av augusti kostade dessa skärmar mellan 15 000 och 30 000 kronor, men nu är vi alltså nere vid 5 000 kronor. På både gott och ont.

U28D590D.jpg

Positivt är givetvis hög upplösning för liten peng, men samtidigt ger jakten på lägre kostnader inte alltid helt genomtänkta produkter. Ett exempel på detta är Dell UP2414Q, som testades i vintras. I vilket fall som helst fortsätter priskriget i oförminskad styrka.

Samsung drar sitt strå till stacken med nya U28D590D, som marknadsförs mot gamers och lovar snabba responstider och ”miljarder färger”. För att pressa priset förenklas produkten på en rad områden, men samtidigt är skärmen en av få modeller med Displayport SST, som ger 4K-upplösning i 60 Hz utan att trixa med signalen.

Thomas Ytterberg är frilansande skribent och fotograf med specialisering på skärmar. Han har över 15 års erfarenhet inom området och undervisar bland annat om skärmkalibrering.