Test: DDR3- och DDR4-minne

En av de stora nyheterna med Haswell-E är utan tvekan skiftet till den nya minnesstandarden DDR4. Plattformen har officiellt stöd för minneshastigheten 2 133 MHz, vilket även råkar vara en hastighet som är relativt vanligt förekommande bland entusiastminnen för DDR3.

Enligt förhandsuppgifter från en känd moderkortstillverkare ska nämligen DDR4 kombinerat med Haswell-E erbjuda prestandafördelar även när det körs i exakt samma klockfrekvens och latenser som motsvarande DDR3-minnen på Ivy Bridge-E.

IMG_0434.jpg

För att undersöka detta påstående laddar vi upp vårt Ivy Bridge-E-system med 2 133 MHz DDR3-minnen och matchar latenserna med DDR4-minnena vi använder tillsammans med Haswell-E. Minnesbandbredden mäts sedan på samtliga testade modeller i processorfamiljen Haswell-E samt Ivy Bridge-E-värstingen Core i7-4960X med hjälp av programvaran Aida64.

Observera att minnestestet i programvaran Aida64 är av en ytterst syntetisk natur och dess resultat kan därför vara svåra att koppla till realistiska scenarion. Se därför resultaten nedan mer som ett intressant experiment snarare än en absolut sanning gällandes minnesbandbredd hos DDR3 och DDR4.

Först ut är läshastigheten och vid en första anblick ser det ut som att DDR4-minnena har en rejäl prestandafördel över DDR3 vid samma klockfrekvens. Detta är dock inte hela sanningen då det förhöjda resultatet endast gäller Core i7-5960X, vars L3-cache är avsevärt större än de andra testade modellerna.

En mer rättvis jämförelse är utan tvekan de sexkärniga modellerna Core i7-5930K och Core i7-5820K som båda har lika mycket L3-cache som Core i7-4960X. Här målas istället en helt annan bild upp, där de båda modellerna snarare presterar något sämre vid läsningar än föregående års DDR3-bestyckade Core i7-4960X.

När vi istället går över till skrivningar är det dock en rejäl fördel som kan tillskrivas de DDR4-bestyckade systemen. Vid samma minnesfrekvens och latenser uppvisar här samtliga Haswell-E-processorer drygt 23 procent högre minnesbandbredd än den DDR3-bestyckade Ivy Bridge-processorn.

Sist men inte minst har vi kopieringstestet och här är det i princip jämnt skägg mellan DDR4 och DDR3. Core i7-5960X sticker ut något i toppen, men det beror snarare på modellens utökade L3-cache.