Det har hunnit gå drygt ett år sedan AMD rullade ut Radeon R9 290 och R9 290X med den då nya grafikkretsen Hawaii under huven. Modellerna prisades för ypperlig prestanda, men kritiserades samtidigt för hög energiförbrukning, något om även gjorde modellerna notoriskt svårkylda. Situationen förvärrades dessutom av det faktum att AMD:s referenskylare inte riktigt höll måttet.

amd_r9_290x-11.jpg

AMD:s Radeon R9 290X – Högpresterande men högljutt

Sedan dess har dock läget förbättrats vilket AMD har sina partnertillverkare att tacka för. Ett par månader efter lanseringen började nämligen modeller med tredjepartskylare dyka upp på marknaden, något som i många fall förbättrade både temperaturerna och ljudnivåerna avsevärt. Det hela kulminerade med Sapphires omåttligt populära Tri-X, vars effektiva kylare faktiskt kunde anses som tyst under belastning, något som även belönades med SweClockers svåruppnåeliga utmärkelse "Toppklass".

Faktumet att AMD Hawaii är en svårkyld historia går dock inte att komma ifrån. Detta gör sig särskilt påmint när korten överklockas i kombination med spänningshöjningar, där även de mer prisade eftermarknadskylarna behöver vrida upp fläktarnas varvtal i taket för att hålla temperaturerna i schack och samtidigt motverka att klockfrekvenserna dyker på grund av värmeorsakad throttling.

En lösning på problemet kan vara att lämna luftkylarna bakom sig och istället satsa på vattenbaserade kyllösningar. Det finns i dagsläget en myriad av specialanpassade vattenblock för Radeon R9 290-serien, vilka ihop med en vettig radiator och pump kan erbjuda en kylkapacitet långt över luftkylarna som finns på marknaden i dagsläget samtidigt som ljudnivån kan hållas avsevärt lägre.

Alla är dock inte beredda att att lägga både pengar och energi på att plocka ihop ett eget vattenkylningspaket, och vänder sig ofta istället till färdigfyllda lösningar. Problemet med dessa är att de till 99 procent är anpassade för montering på processorer och kan därmed inte klämmas på ett grafikkort utan lite extra handpåläggning i form av ytterligare monteringsdetaljer.

Finurliga användare har tidigare kunnat lösa dessa monteringsdetaljer på egen hand, men på senare tid har även själva tillverkarna av kylpaketen börjat erbjuda egna lösningar för att möjliggöra montering på grafikkort. En av dessa är Corsair vars produkt Hydro HG10 A1 vi ska ta en närmare titt på idag.

Corsair Hydro HG10 A1

Corsairs Hydro HG10 A1 är, trots det långa modellnamnet, något så simpelt som ett monteringspaket som gör det möjligt att fästa företagets vattenkylare på grafikkort. Suffixet A1 betyder att det handlar om AMD-versionen av monteringsanordningen, som är skräddarsydd för just Radeon R9 290-serien. Då layouten på kretskorten kan skilja mellan olika modeller är kompatibiliteten begränsad till AMD:s referensmodeller, alternativt partnertillverkare som använder det ursprungliga kretskortet.

IMG_4329.jpg

Hydro HG10 A1 är en minst sagt spartansk produkt som levereras i en brun anonym kartong. Inuti förpackningen återfinns tre beståndsdelar i form av en aluminiumplatta, en fläktkåpa samt en påse med skruvar. Därtill syns en manual på sju språk som i detalj beskriver tillvägagångssättet för montering.

IMG_4330.jpg

I centrum står aluminumplattan som är skräddarsydd efter AMD:s referenskretskort för både Radeon R9 290 och R9 290X. Det är denna platta som till slut ska skruvas fast i själva grafikkortet och i sin tur huserar själva monteringspunkterna för vattenkylningspaketet. På den högra flanken syns ett tomt område med monteringshål för referenskylarens radialfläkt.

IMG_4331.jpg

Baksidan av aluminiumplattan bestyckas med en serie värmeledande kuddar. Dessa ska möjliggöra effektiv värmeöverföring från minnen och strömförsörjning till själva plattan. Hydro HG10 A1 är kompatibel med samtliga av Corsairs egna vattenkylningspaket i Hydro-serien samtidigt som den även fungerar med merparten av andra tillverkares Asetek-baserade modeller.

Montering och installation

Monteringen av Hydro HG10 A1 börjar inte helt oväntat med att lossa AMD:s referenskylare från grafikkortet, i detta fall ett Radeon R9 290X. Totalt 18 skruvar behöver avlägsnas innan kylanordningen går att lirka bort. I det sista skedet kopplas den integrerade radialfläkten bort från kontakten.

IMG_4337.jpg

I nästa steg ska grafikkortets GPU, minnen och strömförsörjning rengöras från gamla rester av kylpasta. Det finns en rad olika sätt att göra detta på, men vi använder oss av den gamla hederliga metoden bomullstops dränkt i isopropanol.

IMG_4338.jpg
IMG_4339.jpg

Härnäst gäller det att skruva isär referenskylaren för att komma åt den integrerade radialfläkten. Denna ska nämligen flyttas över till aluminiumplattan på HG10 och kommer i praktiken att stå för kylningen av kortets minneskretsar och strömförsörjning. När väl fläkten är på plats är det bara att skruva fast fläktkåpan ovanpå denna.

IMG_4340.jpg

Därefter är det dags att montera aluminiumplattan på själva grafikkortet, vilket inleds med att ta bort skyddsfilmen från de värmeledande kuddarna. När detta är gjort ansluter man den "lånade" radialfläkten för att sedan skruva fast plattan med totalt åtta skruvar i kretskortets baksida.

IMG_4341.jpg

Med aluminiumplattan på plats återstår det att förbereda för monteringen av vattenblocket. Det medföljer två olika typer av distanser, där de korta varianterna är för Coolit-baserade modeller (H80i/H100i) medan de långa ska användas för Asetek-baserade paket. I snabbtitten använder vi oss av Corsair H75 (Asetek) och väljer således de långa distanserna. Observera att det även finns monteringshål AMD:s sockelfästen, vilket kan vara en livräddare den som tappat bort motsvarande prylar för Intel-system.

IMG_4342.jpg

Efter att ha skruvat i distanserna återstår det bara att applicera ett tunt lager kylpasta (medföljer ej) på grafikprocessorn och sedan skruva fast vattenblocket med de medföljande tumskruvarna i ett kryssmönster.

IMG_4346.jpg
IMG_4344.jpg

Sist men inte minst monteras grafikkortet och radiatorn i systemet. Vi använder oss här av datorlådan Fractal Design Arc där radiatorn från Corsair H75 monteras i bakkant med de två medföljande fläktarna i en push-pull-konfiguration. Corsair Hydro HG10 A1 är inte större än AMD:s referenskylare och har därför samma kompatibilitet.

Testresultat

Nu har det blivit dags att se vad ett färdigfyllt vattenkylningspaket kan göra åt värmeutvecklingen och ljudnivån på redaktionens referensexemplar av Radeon R9 290X. Vi använder oss av samma testplattform som vid våra processorkylartester, med undantag för att processorn körs i sin grundfrekvens och själva processorkylaren har spikats till en Noctua NH-U14S.

Rumstemperaturen under mätningarna ligger på stabila 20 °C medan bakgrundsbruset i rummet är uppmätt till 34 dbA. Som referenser använder vi oss av AMD:s referensmodell av Radeon R9 290X samt Asus motsvarande modell med kylaren DirectCU II. Mätningarna av Corsair HG10 A1 utförs med fläktarna på radiatorn i full hastighet (2 000 rpm) samt i halv hastighet (1 000 rpm).

Mätningar utan överklockning

Först ut är siffror från våra mätningar med Radeon R9 290X-kortet i sitt grundutförande utan överklockning. Detta innebär en GPU-frekvens på 1 000 MHz, vilket resulterade i att vi fick sänka det fabriksöverklockade Asus-kortet med 50 MHz för att matcha detta.

Det färdigfyllda vattenkylningspaketet i kombination med Hydro HG10 spänner musklerna på en gång och uppvisar riktigt fina temperaturer ihop med Radeon R9 290X. När vi låter fläktarna spinna fritt landar kortets GPU-temperatur på endast 57 °C under belastning, men även när vi halverar fläkthastigheten lyckas vattenpaketet presentera respektabla 70 °C.

Asus DirectCU II-kylare landar 12 °C över Corsairs långsamt snurrande H75-paket medan AMD:s referenskylare är fullkomligt brännhet under belastning med en temperatur på 92 °C.

Härnäst kikar vi på kortets strömförsörjning, en del som blir notoriskt varm på Radeon R9 290X-korten, och här är det en helt annan bild som målas upp. AMD:s referenskylare håller de primära VRM:erna på en avsevärt lägre temperatur än de andra kombattanterna medan den sekundära närmast bildutgångarna är något varmare på AMD-ditot.

Förklaringen till vattenpaketets förlust i det här fallet har med HG10:ans lånade radialfläkt att göra. Då denna fortfarande styrs av grafikkortets GPU-temperaturer spinner den aldrig upp nämnvärt utan ligger och tickar strax ovanför 1 000 rpm. Detta kan jämföras mot AMD:s referenskylare där fläkten snurrar i 2 600 rpm under samma belastning och i slutändan räcker helt enkelt inte det låga luftflödet hos HG10 till för att kyla ner VRM:erna ordentligt.

När det kommer till ljudnivån som alstras från de olika kylanordningarna är det Corsairs H75-paket i sitt låga läge som drar det längsta strået. Vid 39 dBA är detta riktigt tyst samtidigt som det utpresterar både Asus DirectCU II-kylare och inte minst AMD:s referensdito med goda marginaler.

I sitt höga läge låter H75-paketet visserligen mer, men samtidigt landar det på samma värde som Asus DirectCU II-kylare fast med 25 °C lägre temperatur på GPU:n.

Mätningar med överklockning

För att verkligen sätta press på de olika kylanordningarna valde vi även att överklocka grafikkortet en gnutta. GPU:n skruvades här upp till 1 150 MHz samtidigt som spänningen till denna ökas med 100 mV. För att AMD:s referenskylare ens ska hänga med i dessa klockfrekvenserna låste vi även upp möjligheten för denna att höja sitt varvtal över 55 procent.

Tillsammans med klockfrekvensen tar även temperaturerna ett kliv upp. Imponerande nog blir ökningen för H75-paketet ihop med Hydro HG10 endast 7 °C när fläktarna körs i sitt högsta varvtal. I det lägre varvtalet är ökningen större men temperaturen hålls fortfarande på fullt acceptabla 81 °C.

Längst ner i fältet syns Asus DirectCU II-kylare samt AMD:s referensdito på stekheta 92 °C, där det sistnämnda gör det nästan olidigt att vara i samma rum till följd av den höga ljudnivån.

Spänningshöjningen till GPU:n påverkar även kortets strömförsörjning rejält och temperaturerna tar även här en resa uppåt. Återigen är det AMD:s referenskylare som klarar av att hålla temperaturerna hos de primära VRM:erna i schack "tack vare" sin skrikande fläkt som flyttar mängder med luft över området.

Vattenpaketet klarar de sekundära VRM:erna bra, men de primära blir dessvärre väldigt varma när kortet överklockats. Toppnoteringen landar på oroväckande höga 125 °C när H75-paketets fläktar har reglerats ner till halvfart.

Då vattenpaketet har spikats till fasta varvtal på fläktarna ändras inte ljudnivån hos detta i och med överklockningen. De andra korten tar dock en rejäl smäll och behöver varva på fläktarna ytterligare för att klara de högre klockfrekvenserna. Detta resulterar givetvis i högre ljudnivå där Asus-kortet landar på relativt irriterande 56,5 dBA. Detta är dock ingenting i jämförelse med AMD:s referenskylare och sina öronbedövande 63 dBA.

Sammanfattning och reflektioner

Med facit i hand visar sig Radeon R9 290X, och dess värmealstrande grafikprocessor Hawaii XT, vara en riktigt het kandidat för vattenkylning. Resultaten talar för riktigt låga temperaturer vid imponerande ljudnivåer, något som är svårt att uppnå med traditionell luftkylning och inte minst när det ska överklockas med spänningshöjningar.

IMG_4343.jpg

Corsairs Hydro HG10 A1 är definitivt ett intressant alternativ för den som på ett enkelt sätt vill vattenkyla sitt Radeon R9 290-kort. Produkten bjuder på god kompatibiltet med en rejäl drös av färdiga vattenkylningspaket samtidigt som monteringsanordningen känns genomtänkt och enkel tack vare att den är skräddarsydd för korten.

Ett stort frågetecken finns dock kring produktens kylning av spänningsregleringen. Då fläkten i princip aldrig spinner upp blir kortets VRM:er fullkomligt stekheta, något som blir extra påtagligt när spänningshöjningar sker vid överklockning. Givetvis går det att manuellt skruva upp fläkten, men då denna låter förskräckligt i höga varvtal är det inget hållbart alternativ. Detta är tyvärr ett svårlöst problem ihop med färdigfyllda vattenkylningspaket som endast kyler en mindre yta.

Det bör även nämnas att prestandan hos Hydro HG10 är starkt beroende av vilket vattenkylningspaket det används ihop med samtidigt som detta är något som påverkar slutpriset enormt. Paketet vi kikade på här idag skulle gå loss på totalt 1 100 kronor, en ansenlig summa för den som bara vill få ner temperaturerna på sitt grafikkort en gnutta. Har man dock kompatibelt slutet vattenkylningspaket liggandes i en låda där hemma kan det dock vara värt att kika lite närmare på Hydro HG10.