Inledning

Året 2014 har kanske inte varit det mest innovationsrika för surfplattorna. Visst följer samma trend som tidigare med kraftfullare hårdvara, tunnare formfaktorer och dylikt, men för den som redan äger en surfplatta kan det vara svårt att hitta anledningar som motiverar en uppgradering.

Lamina_T-701-6.jpg

Mer har hänt i de lägre prisklasserna. Stenhård prispress i Asien har smittat av sig på västvärlden, saker som för två år sedan var närmast omöjligt att trycka in i en surfplatta i 2 000-kronorsklassen har börjat hitta ut till markant lägre prislappar och ned till den magiska gränsen 1 000 kronor. Under året har även Microsoft hakat på tåget, genom att lätta på hårdvarukraven samt erbjuda Windows kostnadsfritt.

Distributören Exertis Captech tillsammans med Intel och Microsoft Sverige samt återförsäljaren Mediamarkt är först med att ta en Windows 8.1-baserad surfplatta för tusenlappen till Sverige, vilket väckte stor uppmärksamhet bland SweClockers läsare. Frågan är egentligen hur mycket surfplatta man får för pengarna och inte minst hur Windows 8 hanterar den avskalade hårdvaran?