Att sadla om från renodlad kylartillverkare till framgångsrik chassimakare sker inte i en handvändning, förutsatt att man inte heter Phanteks. Det holländska företaget tog steget in på chassimarknaden under 2013 med den prisade mastodontmodellen Enthoo Primo och har sedan dess hunnit fylla produktportföljen med ytterligare tre modeller – samtliga med goda betyg från både entusiaster och media.

Under slutet av förra året introducerade företaget dess första kompakta modell, Enthoo Evolv, anpassad efter formfaktorn Micro ATX. Denna formfaktor står återigen i fokus till Phanteks nykomling Enthoo Mini XL, men denna gång är det inte kompakta yttermått som står på menyn. Istället satsar företaget på extrema expansionsmöjligheter i det som kan vara världens största chassi från Micro ATX.

IMG_4910.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Super Microtower

Formfaktor

Micro ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

260 x 540 x 480 mm

Vikt

13,8 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

3 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

8 st. (varav 6 st. använder samma vaggor som 3,5")

Fläktplatser

8 st. 140/120 mm, 4 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 140 mm PH-F140SP

Platser för expansionskort

5 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat (Plats för både ATX och SFX)

Pris

1 695 kronor

Med de smått absurda yttermåtten 260 x 540 x 480 mm är det svårt att tro att Enthoo Mini XL är ett Micro ATX-chassi. Phanteks själva placerar chassit i den eget påhittade kategorin "super microtower" och rent volymmässigt är modellen endast marginellt mindre än Enthoo Pro – ett chassi anpassat för fullstora ATX-moderkort. Utseendemässigt är modellen i princip en krympt version av företagets flaggskepp Enthoo Primo, med en stomme av stål som kombineras med plastdetaljer samt aluminiumpaneler på framsidan och toppen.

IMG_4911.jpg
IMG_4912.jpg
IMG_4920.jpg

En närmare titt på chassits framsida avslöjar totalt tre 5,25"-platser samt en frontpanel beståendes av en plastram med en skiva sandblästrad aluminium. Denna panel kan enkelt lösgöras och döljer två förmonterade 140 mm-fläktar. På framsidan återfinns även chassits strömknapp medan reset och reglage för modellens inbyggda belysning har flyttats till toppen. Här syns även lättillgängliga anslutningar i form av två USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud.

IMG_4918.jpg
IMG_4919.jpg

Gisslet med svåråtkomliga dammfilter är något Phanteks har försökt tackla med denna modell. Både frontfiltret och bottenfiltrena är nämligen åtkomliga via snabbfästen från chassit sida, vilket gör det lätt att komma åt och rengöra dessa.

IMG_4913.jpg

Baksidan ger en föraning om Enthoo Mini XL:s något okonventionella uppbyggnad på insidan. I ovankant syns en snedställd monteringspunkt för nätaggregatet och bredvid denna två fläktplatser för antingen 120 eller 140 mm-varianter. Under allt detta återfinns slutligen I/O-panelshålet samt totalt fem expansionsplatser, vilket tillåter något mer flexibla flergrafikslösningar än konventionella Micro ATX-chassin.

IMG_4914.jpg
IMG_4916.jpg

Likt sina storebröder kommer Enthoo Mini XL med ett tvådelat fönster på den vänstra sidopanelen, där det ena visar huvudkomponenterna och det andra eventuella lagringsenheter samt en logotyp. Den högra sidopanelen pryds av ett filtrerat insug för nätaggregatet samt ytterligare perforeringar i framkant för dubbla 120/140 mm-fläktar, där de sistnämnda är tilltäppta vid leverans.

IMG_4921.jpg
IMG_4922.jpg

Chassits topp täcks av ett rejält perforerat område som inte helt oväntat agerar utblås till en hel rad med fläktplatser. Genom att skruva bort en tumskruv och skjuta denna panel bakåt så uppenbarar sig inget mindre än tre platser för 120 mm-fläktar alternativt två 140 mm-fläktar. Detta öppnar givetvis även upp för radiatormontering av modeller i storleksklasserna 360 samt 280 mm.

IMG_4915.jpg
IMG_4923.jpg

Väl på insidan är det svårt att inte bli överväldigad över hur mycket utrymme det finns inuti Enthoo Mini XL, speciellt med tanke på att det är en Micro ATX-modell. Här ryms utan problem grafikkort med längder på 29 cm med samtliga hårddiskburar på plats, samt uppemot 40 cm om man kan tänka sig att offra någon av dessa. Därtill finns det utrymme för gigantiska processorkylare med höjder upp till 215 mm samtidigt som stora delar av insidan är modulära då Phanteks i mångt och mycket har använt skruvar istället för popnitar.

enthoominixlradiators.PNG
enthoominixlfans.PNG

Bilderna ovan avslöjar anledningen till Phanteks smått överdrivna storlekshets med Enthoo Mini XL, nämligen extrema expansionsmöjligheter gällandes ventilation och vattenkylning. Här syns bland annat hela fem olika monteringspunkter från radiatorer, där exempelvis toppen sväljer modeller upp till 360 mm med en tjocklek på 210 mm (inklusive fläktar). Därtill kan den som önskar klämma in inget mindre än 14 stycken 120 mm-fläktar för luftgenomströmning i hästväg.

IMG_4924.jpg
IMG_4925.jpg

Precis som hos många andra modeller i Enthoo-familjen så skickar Phanteks med några tillbehör för att göra livet lättare vid montering av vattenkylning. Bland dessa syns en plåt med ett dussin gängade hål som monteras på baksidan av hårddiskburarna. Syftet med denna är att husera vattenreservoarer av varierande storlekar och typer.

IMG_4917.jpg
IMG_4927.jpg

Baksidan av moderkortsplåten bjuder på hela 30 mm utrymme, vilket i kombination med de många genomdragningshålen borde göra det till en barnlek att få till en snygg kabeldragning. Längst upp syns kammaren för nätaggregatet som utan problem rymmer enheter med längder uppemot 22 cm.

IMG_4926.jpg
IMG_4928.jpg

Phanteks prisade PWM-hubb gör återigen repris med Enthoo Mini XL, vilket är mycket trevligt att se. Denna kan driva runt totalt sex fläktar och samtidigt styra dessa via en PWM-signal som levereras av en ensam 4-pinnars fläktkontakt. Nedanför hubben återfinns två löstagbara vaggor för 2,5"-enheter.

IMG_4929.jpg
IMG_4930.jpg
IMG_4931.jpg
IMG_4932.jpg

Chassits primära lagringsplatser använder samma vaggor som tidigare Phanteks-chassin, vilket innebär att dessa rymmer antingen 3,5"- samt 2,5"-enheter. Totalt finns det sex platser uppdelade på två separata burar. Burarna är löstagbara och kan plockas bort individuellt för att ersättas med en en medföljande monteringsplåt för antingen radiatorer eller fläktar.

IMG_4933.jpg
IMG_4934.jpg

Phanteks skickar även med sitt universalfäste för vattenpumpar. Detta är vibrationsdämpat med gummi och kan monteras i chassits botten om den nedre hårddiskburen plockas ur.

IMG_4935.jpg
IMG_4936.jpg

Sist men inte minst bjuder Enthoo Mini XL på ett valfritt tillbyggnadspaket som möjliggör montering av ytterligare ett datorsystem inuti chassit. Paketet, som kostar 249 kronor, innehåller en ny bakpanel med ytterligare ett hål för I/O-panel samt två extra expansionsplatser och en monteringspunkt för SFX-nätdelar. Därtill syns en moderkortsplåt för Mini ITX samt en 5,25"-enhet med bland annat en ytterligare strömknapp och USB-portar.

IMG_4937.jpg
IMG_4938.jpg
IMG_4939.jpg

Själva uppgraderingen är en simpel historia som går ut på att lossa en dussin skruvar för att byta ut bakplåten. Därefter skruvas den nya moderkortsplåten på plats i chassits övre del samtidigt som 5,25"-enheten placeras i framkant.

Testresultat och sammanfattning

Phanteks har tidigare haft en genomgående hög lägstanivå på sina chassibyggen och i det stora hela finns det inget direkt dåligt att säga om kvalitetskänslan och passformen hos Enthoo Mini XL. Det är egentligen först när man jämför modellen med sina äldre bröder som den helt enkelt inte känns riktigt lika polerad och välbyggd som dessa. Med detta sagt är det inte ett dåligt bygge, utan bara inte i samma toppsegment som tidigare modeller.

IMG_4945.jpg
IMG_4947.jpg
IMG_4949.jpg

Med tanke på chassits storlek är det inte helt oväntat en smal sak att montera in komponenter i detta. Modellen fullkomligt sväljer Micro ATX-moderkortet och lämnar enormt mycket utrymme att manövrera inuti chassit samt dra kablar genom de många genomdragningshålen som finns tillgängliga. Därtill lämpar sig modellen för flergrafiklösningar då både den extra expansionsplatsen och luftintagen i botten gör att även det undre kortet får god ventilation.

IMG_4948.jpg

Om det är vattenkylning som står på menyn, vilket det verkligen borde om man har detta chassi i åtanke, så finns det nästintill oändliga möjligheter för detta. Med hela fem monteringspunkter för stora radiatorer och mängder av fläktplatser är det ingen tvekan om att det går att bygga ett välkylt och maxat Micro ATX-system i Enthoo Mini XL. Det är även trevligt att se Phanteks återigen skicka med tillbehör för reservoar- och pumpmontering på köpet.

IMG_4946.jpg

Tack vare generöst utrymme på baksidan av moderkortsplåten är det en riktig barnlek att skuffa undan kablar här, samtidigt som nätaggregatskammaren är väl tilltagen för kunna svälja mastodontstora enheter. Phanteks ska även ha en eloge för att de ännu en gång har inkluderat sin PWM-hubb för fläktstyrning. Denna fungerar verkligen oförskämt bra och driver utan problem runt en hel drös fläktar med justering efter exempelvis processorns temperatur.

IMG_4954.jpg
IMG_4955.jpg

För den som vill bygga in ytterligare ett system i Enthoo Mini XL är uppgraderingspaketet som Phanteks tillhandahåller för 249 kronor en tacksam historia att montera i efterhand. Detta öppnar upp plats för ett moderkort enligt formfaktorn Mini ITX samt två expansionplatser, vilket möjliggör allt ifrån lättare serverlösningar till ytterligare ett komplett gamingsystem i samma chassi.

IMG_4956.jpg
IMG_4957.jpg

Problemet med uppgraderingspaketet är placeringen av det sekundära nätaggregatet, som i det här fallet måste vara av SFX-typ. Dessa enheter har typiskt sett väldigt korta kabellängder, vilket i slutändan innebär att användaren blir tvungen att driva runt sitt huvudsystem med SFX-aggregatet och snällt koppla in huvudaggregatet till det mindre Mini ITX-systemet. Detta känns inte särskilt optimalt och kunde avhjälpts genom att företaget skickat med förlängningskablar för de påverkade kontakterna.

Sammanfattningsvis är Enthoo Mini XL ett extremt nischat chassi med en försvinnande liten målgrupp. Phanteks ska ha en eloge för att de faktiskt vågade ta konceptet vidare från ritbordet till handeln, men samtidigt har vi svårt att se vem som är beredd att punga ut 1 700 kronor för ett gigantiskt Micro ATX-chassi. Är man dock en del av denna försvinnande lilla målgrupp, eller helt enkelt är sugen på att bygga in två system i ett chassi kan Enthoo Mini XL vara ett intressant alternativ.

Phanteks Enthoo Mini XL är ett unikt Micro ATX-chassi med extrema expansionsmöjligheter.

Fördelar:

  • Bra passform och kvalitetskänsla

  • Extrema expansionsmöjligheter

  • Enkel kabeldragning

  • Väldigt bra ventilationsmöjligheter

  • Välanpassat för vattenkylning

  • Smart och smidig fläkthubb

  • Kan uppgraderas för att rymma två system

Nackdelar:

  • Ogenomtänkt nätaggregatslösning för dubbla system

  • Suddigt fönster

  • Svårsmält storlek för formfaktorn

Pris vid publicering: 1 690 kronor