Inledning

Även om många chassitillverkare har blivit duktiga på att bygga kompakta chassin som rymmer fullstora ATX-nätaggregat så finns det fortfarande en fysisk gräns där dessa enheterna helt enkelt inte får plats. I dessa fall är den mindre formfaktorn SFX ett populärt alternativ.

IMG_5014.jpg

På senare år har de krympta modellerna fått en hel del kärlek av tillverkare i form av både avsevärt förbättrad verkningsgrad samt högre effektklasser. Storleken sätter dock käppar i hjulen för enheternas akustiska förmåga, då denna endast tillåter en fläkt på 80 millimeter.

Genom att tumma på djupet tror sig nu ett par tillverkare ha hittat lösningen på ljudproblemen med formfaktorn SFX-L. Det utökade djupet låter modellerna använda en avsevärt större 120 mm-fläkt, vilket i slutändan ske ge avsevärt lägre ljudnivå, samtidigt som enheterna fortfarande är påtagligt mindre än ATX-storlek.

Först ut att anamma den förstorade formfaktorn är Chieftec och Silverstone, som idag besöker testlabbet med de färska, och tillsynes lika, modellerna SFX-500GD-C och SX500-LG.