Inledning

4K-skärmar med 3840 × 2160 pixlar börjar krypa ned ordentligt i pris och du kan idag få många pixlar för få pengar. En trend som lär hålla i sig. Just nu är det fortfarande ”många pixlar” som är devisen då den köpare som dessutom söker efter kvalitet utöver kvantitet får räkna med att punga ut rätt många extra kronor för att alla pixlar också ska leverera just kvalitet.

Aoc_u2868pqu_reflex.jpg

AOC U2868PQU är en sådan 28-tumsskärm som inte kan sägas kombinerar kvalitet med kvantitet i fråga om bild och färg. Bilden handlar främst om kvantitet men själva produkten andas kvalitet. Då tillhör den också AOC:s Pro-line-utbud och har funktion och konstruktion som är av den bättre sorten.

En direkt jämförelse är med Samsung U28D590D och på pappret är det närmast identiska produkter vilket också stämmer i praktiken ifall vi diskuterar bildkvalitet. Ifall vi däremot talar om produktkvalitet är det däremot tydlig fördel för AOC:s skärm.

Fast är 4K egentligen 4K? Termen för 3840 × 2160 pixlar är Ultra HD (UHD) och 4K-begreppet kommer från standard för digitala biografer (DCI) och filmproduktion där det enligt specifikation är 4096 × 2160 pixlar.

Fast i konsumentvärlden existerar knappt detta format och skulle någon använda ”4K” när det talas om bildskärmar eller TV-apparater handlar det alltså så gott som undantagslöst UHD och 3840 × 2160 pixlar. Det lär inte råda någon tvekan om vad som avses med ”4K” i de här fallen.