Kantskugga med Freesync

Tillsammans med ett Freesync-kompatibelt grafikkort noterar vi en vit kantskugga och pixelrad ovanför kontrastrika områden, ett fenomen som är typiskt på svart text mot en bakgrund som inte är helt vit utan milt grå eller färgad. Effekten är inte dramatisk men heller inte subtil, utan bilden ser ut att vara överskärpt. Detta kan vara sak samma i spel, men vid exempelvis bildbehandling ser det ut som att ett något överstyrt skärpefilter ligger över bilden.

Benq_xl2730z_respons_ghosting_1.jpg
Benq_xl2730z_respons_ghosting_2.jpg

Nämnvärt är att det inte är helt enkelt att fotografera skärmar med full skärpa ned på subpixelnivå på ett sätt som motsvarar hur det mänskliga ögat uppfattar hur det ser ut. Effekten vi med bilderna försöker påvisa handlar om den vita kantskugga som syns ovanpå texten.

Kantskuggan varierar en del i kombination med andra inställningar, till exempel Sharpness-reglaget. Att sänka detta eliminerar dock inte effekten helt och med inställningen under fem börjar skärmen förlora upplösning och mjuka till bilden.

Endast med Freesync-kompatibelt grafikkort

Kantskugga finns alltid närvarande i kombination när vi kör med ett ett Freesync-kompatibelt grafikkort över Displayport. Redaktionen har kunnat bekräfta detta med två olika Radeon-modeller, R9 285 och R9 290X, och som tidigare nämnt hjälper det inte att kryssa ur finessen i AMD:s drivrutiner.

Med Freesync-kompatibel hårdvara saknar således AMA-inställningen effekt. Vi kan visserligen se att reglaget påverkar bilden en aning, men det är så pass lite att det i praktiken inte märks vid användning och inte heller går att fånga på bild. Det ser med andra ord ut som att skärmen alltid kör med AMA avstängt.

Benq_xl2730z_respons_freesync_on_2.jpg

Observera att den vita kantskuggan inträffar även på testbilden.

Tillsammans med ett Nvidia Geforce-grafikkort eller äldre Radeon-modeller utan fullt stöd för Freesync, som Radeon HD 7850 eller R9 280, uppstår inte längre kantskuggorna och AMA fungerar precis som det är tänkt.

Inga kantskuggor utan Freesync

Huruvida fenomenet är en bugg hos AMD eller Benq är det svårt att svara på. Värt att nämna är dock att AMD:s drivrutiner är i betastadiet och när vi kör helt utan uppstår inte kantskuggorna. Effekten försvinner även när Blur Reduction aktiveras, vilket tvingar Freesync att släppa greppet om skärmen.

Vi testade även snabbt med ännu en Freesync-kompatibel skärm som står i kör för recension och här återfinns varken vita kantskuggor eller problem med overdrive. Det kan således även vara en bugg hos Benq i kombination med AMD:s i dagsläget ännu purfärska mjukvara.

Huruvida problemet blir löst återstår att se, men som det ser ut idag är de vita kantskuggorna en bitter verklighet tillsammans med Freesync. Med andra ord får spekulanter av Benq XL2730Z vara redo att leva med den här effekten samt att du inte kan påverka hur skärmens overdrive inverkar på eftersläpningarna.