Inledning

Microsofts första generationer Surface blev knappast några succéer, inte minst sett till de billigare derivaten Surface RT och 2. Det som slutligen fällde båda produkter var storsatsningen på Windows RT, eller Windows on ARM, där avsaknaden av stöd för traditionella program lämnade användare till en appbutik med bristfälligt utbud.

Microsoft Surface 3-18.jpg

Bättre har det gått på Pro-sidan, även om generation ett och två inte nådde hela vägen fram försäljningsmässigt. Surface Pro 3 kan däremot ses som den mest lyckade surfplattan tillika hybriden i bolagets utbud, men den relativt stora skärmen och höga prispunkten gör den inte lämpad alla målgrupper.

Här kommer senaste Surface 3 in i bilden. Förutom att Microsoft (äntligen) skrotat Windows RT och istället använder fullskaliga Windows 8.1 är designen hämtad från Surface Pro 3 med förändringar, stora som små. De största är den mindre skärmen på 10,8 tum, som behåller samma 3:2-bildförhållande och snarlik punkttäthet, och övergången till Intels färska processorplattform Cherry Trail.

Nu är det dags för en rejäl genomgång av Surface 3, där vi svarar på frågan om rätt kompromisser gjorts och om Microsoft prickat rätt med priset.