Frost säljs av de flesta stora musikbutiker i Sverige och skeppas även till andra länder i Skandinavien. De har de senaste åren åtnjutit stor tillväxt och tittar man på specifikationerna på datorerna innehåller de alltid mycket snabb hårdvara. Vi lyckades få tag på Peter Benisch som är VD på Frost för en intervju.
SC: Hej, du får gärna börja denna intervju med att presentera vem du är och din position på Frost ACM.
– Hej, jag heter Peter Benisch och har startat, driver och äger Frost. Min uppgift idag är främst att ta fram konfigurationer och specifikationer för våra musikdatorer, samt att ha hand om kontakter med våra leverantörer och vår distributör Luthman.
SC: Du startade Frost ACM för fem år sedan. Vad fick dig att starta ett företag som bygger musikdatorer?
– Jag har en bakgrund som musiker själv, jag började med det när jag var ca 8 år i Stockholms Gosskör. Vidare blev det Adolf Fredriks musikklasser och slutligen södra latins musikgymnasium där jag hade klassiskt slagverk som huvudinstrument. Jag har dock alltid varit intresserad av elektronisk musik som a-ha, depeche mode, jarre, vangelis, erasure och så vidare. Runt tonåren fick jag upp ögonen för techno och nyare experimentell elektronisk musik och har lyckats ge ut fyra album i den genren och ett 40-tal 12:or.

I och med mitt genuina intresse för synthar, ljudsyntes och datorer i allmänhet dröjde det inte länge innan en dator dök upp i hemmastudion, då i form av en Atari 1040STFM. Det var när den skulle pensioneras och en pc istället inhandlades som problemen började. Jag kunde inte fatta hur nånting som var klockat i 200 MHz (som var mycket då) var så sanslöst mycket sämre och ostabilare än något som gick i 8 Mhz, som Atarin gjorde om ja inte minns fel. På den tiden jobbade jag som produktionstekniker på Clavia (som gör de röda digitala analogemulerande Nord lead-syntharna) och bakar man ihop allting kan man nog ana fröet som till slut blev Frost.
SC: Frost ACM producerar datorer som används till musikproduktion, men till vilken målgrupp riktar sig datorerna? Är det till hemanvändaren som leker med Cubase eller till studior?
– Vi riktar oss till alla som vill fokusera på att göra musik och vill slippa felsökningar på forum eller vara hänvisade till datorleverantörer som inte kan musikhårdvara. Hos oss kan de istället få support när de behöver det av kunnig personal. Dessutom garanterar vi funktionaliteten, så det är en stor trygghet när man investerar i en dator som ska användas för musik, något som vi hoppas att alla kan dra nytta av oavsett hur, eller på vilken nivå, man gör musik.
SC: Går man in och tittar på produktdetaljer på er hemsida, Frost ACM hittar man inga specifikationer som säger vilket ljudkort som sitter i datorerna, hur kommer det sig?
– Datorerna säljs utan ljudkort. Det kan låta lite motsägelsefullt när vi trots allt säljer datorer avsedda för musikproduktion. Det fanns en tid när vi installerade ljudkort i alla datorer, men nästan alltid ville användarna ha något annat. Det finns ju minst lika många olika smaker och behov som det finns ljudkort. De inbyggda ljudkorten som nästan alla datorer har stödjer inte Asio-protokollet. Därför blir fördröjningen alldeles för stor för att kunna användas seriöst, därför används heller inte dessa.
Idag överlåter vi hela ljudkortsbiten till musikhandlarna som säljer våra datorer. Dessa går igenom användarens behov och kan på så sätt rekommendera ett ljudkort som passar ändamålet. Vi ser istället till att testa samtliga våra datormodeller med de bästa och populäraste ljudkorten på marknaden för att kunna garantera att det fungerar för användaren.
SC: Vi har pratat med folk som känner till Frost ACM bra samt återförsäljare. Vissa av dem påstår att Frost ACM säljer musikdatorer till några riktigt kända artister. Kan du nämna några av dem eller är det konfidentiellt?
– Både välkända artister och institutioner använder våra maskiner, och det är vi naturligtvis väldigt glada och stolta över. Det skulle dock ta mycket plats att nämna alla, men vi har allt från Vikingarna och Backyard Babies till Eric Prydz bland våra användare.
Bland institutioner som kör Frost hittar vi bland annat Dramaten, Kungliga Operan, Sveriges Radio samt många musikskolor och utbildingar runt om i Skandinavien.
SC: Vad skiljer Frost ACM-datorer från andra musikdatorer från exempelvis Apple och Racktone Halle?
– Apple är ju inga renodlade musikdatorer, även om många musiker kör apple. Att de flesta som gör musik använder Apple stämmer dock inte längre, pc är överlägset mest använt och mycket musikprogram och hårdvara släpps idag först till pc. Dessutuom kör de ju ett annat operativsystem än vi, och även om vi idag kör samma Intel-processorer är det ju fortfarande en helt annan plattform. Vi har en bra relation med Apple och ser oss som pc-alternativet inom musik, istället för att konkurrera med dem. De som vill köra Apple kör Apple, och de som vill köra pc kör Frost hoppas vi.
Vad gäller Racktone så har jag ingen erfarenhet eftersom det är nyetablerat. Något som är intressant dock är deras satsning på att köra hårddiskar i utbytbara vaggor. Personligen ser jag utbytbara vaggor som ett alternativ när man snabbt vill byta ut hårddiskar som kraschat, inte som ett alternativ till externa diskar eller annan flyttbar lagring. Kontakter på vaggorna är känsliga och efter mycket ryckande så blir det snabbt kontaktproblem. Dessutom anser jag att hårddiskar ska sitta fast inne i datorn, så fort man flyttar på dem är det risk för skada. Vidare marknadsför de diskarna som ett sätt att flytta data mellan datorer. Det kan ju bli problematiskt om man har åtkomsträttigheter på diskarna för att skydda informationen. Kör man å andra sidan helt utan rättigheter betyder det att om man blir av med disken så kan vem som helst komma åt allt material på den. Enda anledningen till att vi skulle köra en sådan lösning vore om vi ville underlätta diskbyte i en havererad raid-array exempelvis.
Däremot ser vi behovet av säker flyttbar lagring. Det är därför vi valt att integrera Iomegas Rev-alternativ. Där har man istället en disk som är helt säker för skador och haverier, eftersom mekaniken sitter kvar i läsaren. Vidare tål disken extremt mycket stryk, vi hade till exempel en skola där en elev glömt sin disk i snön över helgen. Det var bara att borsta bort snön och sedan köra utan problem. Vad gäller kryptering kan man låsa diskarna så att varje gång man tar ut dem så är innehållet på disken skyddat. Sedan är det bara att ange lösenord när man stoppar in den i sin egen, eller vilken dator som helst. Sedan är den upplåst tills man tar ut den igen. Det är sådana medier vi vill att producenter och studios ska lagra sitt material på.
SC: De stationära datorerna, 310D, 315D, 320D samt 340D använder i skrivande stund Pentium D-processorer. Kommer Frost ACM gå över till Core 2 Duo (Conroe) eller Xeon 5100 (Woodcrest)?
– Vi har testkört Core 2 Duo under en längre tid och har precis börjat erbjuda lösningar baserat på den processorn, vad gäller Woodcrest så är det något vi får se över behovet på. Just Xeon-plattformen är väldigt känslig när det gäller kompatibilitet mellan kretsuppsättningar som används och musikutrustning och relaterad hårdvara.
Just testkörning och kompatibilitetstestning är något vi lägger stora resurser på, och där har vi haft mycket stor nytta av vårt samarbete med Intel. De har på senare år verkligen uppmärksammat oss och sett hur väl deras processorer och plattformar kan integreras i professionella studiomiljöer. Numera är vi en av Intels endast nio fokuspartner i Skandinavien och har ett nära samarbete på både stationära och bärbara sidan för processorer med dubbla kärnor. Det här gör att vi verkligen kan hårdtesta och slutligen leverera musikmaskiner med de senaste specifikationerna, men som samtidigt är ordentligt testkörda.
SC: Frost ACM startades upp år 2001, hur tycker du marknaden för musikdatorer har ändats under denna period? Finns det några speciella trender?
– Generellt kan sägas att det har gått mer från komponentspecifikationer till servicen som en musikdator bör, eller måste tycker vi, innehålla. Förut var en musikdator mer en dator som hade utvalda komponenter för att fungera för musikapplikationer. Det var mycket känsligare då att få det att rulla som det skulle, och krävdes mycket tweakning och runtflyttning av kort etc. Detta är fortfarande stommen i en musikdator, men har för vår del blivit en mycket mindre del. Det spelar ingen roll hur mycket man optimerar datorn, vi har märkt att slutanvändare stöter på problem ändå. Det beror mycket på att musikdatormiljön har blivit mycket mer avancerad än förut. Då kanske man endast hade datorn som midi-sequenser, och i bästa fall även begränsad hårddiskinspelning och i övrigt användes sig mer av externa syntar, effekter och samplers. Idag använder många datorn enbart, och det ställer helt andra krav. Vi lägger ner stor fokus på att man ska kunna ångra saker som gått snett, taskigt skrivna pluggar, eller annan mjukvara som ställer till det. Backup är som nämnts tidigare viktigt, men framförallt servicen och supporten: Vad ska en slutanvändare med en optimerad dator till om denna inte vet hur datorn eller programmen ska användas till fullo? Vad ska man göra om man stöter på problem eller frågetecken? Det är sådant vi fokuserar på mer idag. En dator med endast optimerade komponenter och operativsystem är inget som vi kallar för musikdator.
SC: På produktbeskrivningen på Frost ACM D50 står det "1x Ti Firewire - Chipsync technology". Är det en speciell Firewire-kontakt för musikproduktion eller liknande?
– Det betyder att vi har tittat på de ljudkortstillverkare som har firewireljudkort i sitt sortiment och sett efter vad det har för firewirekretsar. Vi upptäckte att nästan samtliga kör med samma kretsuppsättning. Vad vi helt enkelt har gjort är att se till att ha exakt samma kretsar på våra firewirekontrollers, på så sätt eliminerar vi alla kompatibilitetsproblem som annars är vanliga med bärbara datorer och firewire-ljudkort.
SC: Läser man er koncept-PDF skriver ni om något som heter "Plug N Play extended", vad är det egentligen?
– Det innebär att vi utökat drivrutinsdatabasen i Windows så att de ljudkort som vi valt att stödja identifieras och installeras automatiskt när man ansluter dem via vanliga plug n play. Vi vill förenkla för musiker så mycket som möjligt och man ska kunna veta att alla Frost-datorer automatiskt stödjer en viss typ av ljudkort, utan behov av drivrutins-cd eller internetanslutning för att ladda hem programvara.
SC: På produktbeskrivningar för andra musikdatorer står det till exempel "Microsft Windows XP Pro - optimerat för audio/video". Optimerar Frost också operativsystemet? Om ja, på vilket sätt optimeras det?
– Ja det gör vi naturligtvis. Det är egentligen inget större hokuspokus, men installationsmiljön vi använder har varit under konstant testning, optimering och utveckling i snart 5 år, och därför vill jag inte gå in exakt på vad vi gör. Men naturligtvis rensar vi bort allt onödigt och optimerar processanvändning och dylikt för att det ska fungera så bra som möjligt. Istället för att till exempel ghosta maskinerna så installeras allt från grunden med skript under Windows PE. Det tar betydligt längre tid, men vi får då en utförlig testning av samtliga maskiner under tiden de installeras. Man kan då också tydligt mäta förbättringar som gjorts på till exempel hårddiskfronten eftersom vi kontinuerligt tar tid på installationerna. Något som var anmärkningsvärt var när vi började använda ahci & raid-protokollen, det gav betydligt bättre resultat än vad tillverkarna själva, eller prestandatestprogram indikerade. Det är något som kanske understryker tesen om att praktiska tester är bättre än simulerade.
SC: Hur tror du att musikdatorer kommer att se ut om tio år?
– Jag vågar knappt inte ens gissa. Det är alldeles för långt fram. Men en sak är säker, de kommer att vara snabbare och kunna mer saker än vi ens kunnat föreställa oss, men framför allt så kommer de att användas på ett sätt som man nog inte kan se riktig ännu.
SC: Vi ber att få tacka för din tid och önskar Frost ACM lycka till i framtiden!
Tack själv, det är kul att få vara med här på SweClockers!