Installation

IMG_2099.jpg

Netgear ReadyNAS Ultra 6 har som nämnt sex stycken hårddiskplatser vilket syns på bilden ovan. Luckan känns lite plastig och har två stycken magneter som gör att den inte öppnas i onödan. Vaggorna man monterar hårddiskarna i tas ut genom att trycka ner en plastknapp på vaggan. Det är en väldigt enkel procedur och vaggorna känns relativt robusta. De är även märkta med nummer så att man kan hålla reda på vilken hårddisk som är vilken.

IMG_2102.jpg

Hårddiskarna installeras i vaggorna med fyra skruvar underifrån. Det tar väldigt lite tid i anspråk.

IMG_2103.jpg

Hårddiskarna som medföljde enheten var tre stycken Seagate Barracuda LP på två terabyte vardera.

Generellt är det inga större problem att installera hårddiskar i enheten. Vaggorna känns robusta och stabila och det enda vi egentligen kan anmärka på är dörren till enheten som känns väldigt plastig.

Installationsguiden finns ej på svenska, men är väldigt tydlig på vad som skall göras och hur man gör. Det normala förfarandet är att installerat programmet RAIDar som förenklar konfigureringen av enheten.

installation_1_stor.GIF

Programmet hittar vår ReadyNAS på direkten trots att enheten ligger på ett helt annat subnät. Väljer man "Setup" i detta läge så säger programmet att man måste ändra IP-adress till enhetens subnät. Vi har sett andra program som gör denna procedur smidigare. För det flesta är det inga problem att ändra IP-adress, men har man en router på ett annat subnät så bryts kontakten med denna till exempel.

konfiguration_1.GIF

När vi loggat in på enhetens webbgränssnitt möts vi först av en guideskärm som tillåter oss att ändra de grundläggande inställningarna. Vill man så kan man helt gå förbi denna process. En intressant detalj är att lösenordet man sätter återgår till standard om man byter IP-adress. En detalj som säkerhetsmässigt kanske inte är helt bra.

Vi hade även lite problem att RAIDar-programmet betedde sig lite underligt. Ibland kunde knapptryckningarna dröja flera sekunder och vid ett tillfälle hängde sig även programmet. Den datorkunnige har dock inga som helst problem att logga in manuellt i webbgränssnittet och fortsätta där.