OCZ Revodrive X2 240 GB

IMG_5833.jpg

Egenskap

Värde

Kapacitet

240 GB

Gränssnitt

PCI-Express x4

Typ av flashminne

MLC

Lagringskontroller

4 st. Sandforce SF-1200, Silicon Image 3124

Storlek

181 x 21 x 125 mm

MTBF

2 000 000 timmar

Pris (ca)

6 200 kr

OCZ fortsätter sitt korståg att erbjuda PCI Express baserad SSD-lagring till vanliga dödliga med Revodrive X2. Enheten går in som en upphottad uppföljare till föregångaren Revodrive genom att erbjuda ännu högre överföringshastigheter tack vare att ytterligare två lagringskontrollers har lagts till.

IMG_5834.jpg
IMG_5835.jpg

Att Revodrive X2 redan var påtänkt när OCZ lanserade den ursprungliga Revodriven är det inget snack om. Det nya kortet baseras kring ett identiskt kretskort som föregångaren, där anslutningen till moderkortet sker genom en PCI Express-kontakt med fyra banor. Nytt för Revodrive X2 är dock att ytterligare ett kretskort har lagts till och anslutits till de två återstående lagringsportarna på huvudkortet.

IMG_5830-2.jpg

Likt sin föregångare är det ännu en gång den prisade lagringskontrollern SF-1200 från Sandforce som används till var och en av de fyra lagringsenheterna på Revodrive X2. På modellen i testet är varje enskild enhet bestyckad med 60 GB 34 nm MLC NAND-minne från Intel, vilket ger en total kapacitet på 240 GB. Enheterna är i sin tur sammankopplade i en RAID-0-konfiguration.

IMG_5836.jpg

De fyra Sandforce-kretsarna är i sin tur kopplade till en RAID-kontroller från Silicon Image. Av kostnadsskäl har OCZ här valt att använda den lite äldre kretsen SiI3124, vilket i grunden är en PCI-X-baserad lösning. För att få denna att fungera med ett PCI Express-gränssnitt är den kopplad via en PCI-X till PCI Express-brygga från Pericom. Nämnvärt är att lösningen döljer själva kontrollkretsarna för operativsystemet, något som tyvärr tar bort möjligheten för TRIM.

IMG_5829.jpg

RevoDrive X2 kan monteras i valfri ledig PCI Express-kontakt som har minst fyra banor tillgängliga. Detta innebär alltså att den även kan monteras i x16-portar som egentligen är menade för grafikkort. Man bör dock vara medveten om att inte alla moderkort klarar av att starta operativsystem från PCI Express-baserad lagring och vi rekommenderar därför att man kollar upp detta innan ett eventuellt köp.