Slutsats

IMG_5829.jpg

OCZ Revodrive X2 är en kompetent uppföljare till första generationens Revodrive med bättre prestanda inom samtliga segment. PCI Express-baserad lagring förbigår begränsningarna som sätts av SATA-anslutningar och kan leverera utmärkt prestanda, även med ett lite äldre moderkort.

Siffrorna som uppvisas är respektingivande över hela linjen med ett litet undantag för i sammanhanget långsam åtkomsttid. Överföring av lättkomprimerad data imponerar särskilt, här kommer Sandforce-kretsarna verkligen till sin rätt och kan spela ut hela registret.

Det finns dock en hel del orosmoln vid horisonten, något som hamnat ytterligare i fokus sedan recensionen av ursprungliga Revodrive. SweClockers har som tidigare konstaterat råkat ut för både inkonsekventa resultat och en helt död enhet, och en snabb titt runt om på internet avslöjar att vi inte är ensamma om problemen.

OCZ Revodrive och Revodrive X2 har dessutom kompatibilitetsproblem med vissa moderkort, något som gör att ordentliga efterforskningar innan köp är att rekommendera för att till exempel säkerställa att enheten går att ladda operativsystemet ifrån med aktuell konfiguration. Sist men inte minst saknas stöd för TRIM, och trots att funktionen i någon mån ersätts av en inbyggd "garbage collection" skulle vi givetvis hellre se möjlighet till mer standardiserad hantering.

Sammanfattningsvis är OCZ Revodrive X2 en naturlig och trevlig utveckling av ursprungliga Revodrive där prestandan pressats upp ytterligare. Åter igen handlar det dock om en saftig prislapp samtidigt som diverse märkliga problem och brister tillför mer än en aning smolk i glädjebägaren.

Fördelar:

  • Väldigt god prestanda

  • Kan användas oavsett SATA-standard

Nackdelar:

  • Högt pris per gigabyte

  • Saknar TRIM

  • Ej startbar med vissa moderkort

  • Kompatibilitetsproblem och märklig prestandainkonsekvens