Slutsats

gtx560-26.jpg

Prestandamässigt är Geforce GTX 560 Ti en trevlig produkt som inte har några problem att driva moderna speltitlar. Som brukligt med arkitekturen Fermi uppvisas övertygande resultat i DirectX 11-tester, särskilt i fall där tesselering används flitigt.

Positivt är också en rejäl överklockningsmarginal, något som säkerligen kommer att utnyttjas flitigt av såväl entusiaster som partnertillverkare. Asus Geforce GTX 560 Ti DirectCU TOP är ett bra exempel på vad som kan göras med uppskruvande klockfrekvenser och en väl tilltagen kylare.

Även solen har sina fläckar och så även Geforce GTX 560 Ti. När det kommer till skalning med flera grafikkort i SLI är resultaten inte helt övertygande. AMD har arbetat mycket med Crossfire och Nvidia ligger i nuläget på efterkälken. Det färska grafikkortet verkar lida en del av dåligt optimerade drivrutiner och förhoppningsvis kan detta ordna upp sig i framtiden.

Tveksamt känns även strömförbrukningen där Nvidia själva gärna vill påpeka stora framsteg. Även om modellen presterar betydligt bättre per watt jämfört med det äldre utbudet är AMD fortfarande steget före med den snabbare Radeon HD 6970 2 GB på ungefär samma nivå.

Sammanfattningsvis är Geforce GTX 560 Ti en trevlig produkt som tar plats mellan GTX 570 och GTX 460 1 GB. I jämförelse med konkurrerande grafikkort hamnar modellen någonstans mellan Radeon HD 6950 och HD 6870 i prestanda.

Än en gång är det största frågetecknet inte grafikkortet i sig utan prissättningen. Nvidias officiella riktpris är cirka 2 300 kronor inklusive moms, vilket inte ger Geforce GTX 560 Ti något särskilt övertag gentemot konkurrenterna. AMD:s senaste runda prissänkningar ger Nvidia en svår nöt att knäcka.

Fördelar:

  • God prestanda

  • God överklockningsmarginal

  • Kompetent referenskylare

Nackdelar:

  • SLI skalar sämre än Crossfire

  • Hög strömförbrukning