Fortsättning på FP767-12 och FP783

Då FP767-12 och FP783 använder samma typ av panel och då jag inte kunde se någon skillnad mellan dem efter att jag ställt in färgerna, kontrasten och ljusstyrkan valde jag att slå ihop vissa delar av de båda testen till en del.

Det kan säkerligen finnas en skillnad mellan de två skärmarna gällande hur de hanterar bilden men då i alla fall jag var oförmögen att se den kändes det onödigt att skriva samma sak två gånger. 

Panelen

Då AU Optronics som sagt ingår i BenQ-koncernen ter det sig naturligt att använda sig av deras paneler och i det här fallet heter den inte mindre än det vackra namnet M170EG01 V0. Den är en av de två paneler som i dagsläget påstår sig ha en responstid på 12 ms och den har en färgrymd på 16,2 miljoner färger. De som är uppmärksamma ser alltså att panelen använder sig av dithering för att nå upp till sina miljontals färger.

Skärpa

Som vanligt då det gäller en LCD-skärm kan man inte jämföra det med att sitta framför en CRT-skärm, skillnaden är verkligen som natt och dag. Jag var ändå inte riktigt nöjd med BenQ FP767-12.

Då jag hade sådan tur att vi fick låna en FP783 som bygger på samma panel men dessutom är begåvad med en DVI-anslutning var det lätt att jämföra skärpan. FP767-12 är rätt så känslig då det gäller att få en perfekt skärpa och man får vara beredd på att göra små justeringar för att bli helt nöjd.

Hade jag bara suttit framför en FP767-12 skulle jag antagligen aldrig ha tänkt på att skärpan inte var helt perfekt och misstolka mig inte nu, den är verkligen bra i standardutförandet men kan bli bättre genom att ställa in den manuellt. Jag använde mig först av i-Key och sen så rörde det sig bara om små justeringar gällande kontrasten och ljusstyrkan för att jag skulle bli nöjd. Att ställa in skärpan via kontrasten och ljusstyrkan må låta märkligt men då man väl börjar justera värdena inser man fort att det fungerar om det rör sig om små marginaler.

Jag upplevde inte samma problem med FP783 och dess analoga läge och vad det beror på vet jag faktiskt inte. Antigen är det mina ögon som lurar mig eller så är det faktiskt en skillnad mellan hur den analoga signalen hanteras.

Att jämföra D-sub mot DVI kan ibland vara svårt och ibland är det alldeles uppenbart. I fallet med FP783 så rör det sig främst om ett ökat lugn i bilden. Det är svårt att förklara skillnaden och jag är inte säker på att alla upplever det heller men på ett undermedvetet plan känns bilden helt enkelt stabilare och aningen skarpare vid DVI-läget.

Väljer man ändå att använda sig av D-sub som anslutning är det absolut ingen dålig skärpa där heller och jag är riktigt imponerad.

Färger

Kontrastförhållandet uppges vara 500:1 och ljusstyrkan ligger på 300 cd/m2 så i teorin finns det ett stort spelrum och jag kan inte annat än att hålla med. Färgerna är verkligen underbara och jag är imponerad av hur väl panelen klarar av hela färgskalan. Svart är inte riktigt svart men det är inget som jag heller hade förväntat mig och det rör sig inte om stora marginaler. Då jag inte har tillgång till någon avancerad testutrustning är det svårt att säga vilka nivåer det rör sig om men det här är i alla fall något av det bästa jag har sett.

Då panelen lyses upp bakifrån är det svårt att undkomma att ljus kommer ut runt kanterna men även här imponerar FP767-12, jag har helt klart sett värre skärmar och jag klarar av att leva med de små färgförändringar det rör sig om. Jag upplever att bakgrundsljuset från de fyra stycken CCFL som sitter monterade i FP783 är mindre än på FP767-12 men om det rör sig om just mina två exemplar eller modellen som sådant. Med mindre menar jag här att det är mindre ljus runt kanterna som tränger igenom.

Överlag är TFT-skärmar väldigt ljust inställda som standard och dessa är inget undantag. Vill man ha nivåer som mer liknar det man är vad från en CRT får man alltså ställa ner ljusstyrkan och kontrasten en hel del. Det kan tyckas vara helt underbart att ha så starka färger men samtidigt kan det bli tröttsamt i längden. Att man själv är nöjd är trots allt det viktigaste och bara för att någon säger si eller så behöver inte det betyda att det är rätt.

Spel

12 ms verkar imponerade på pappret och i teorin är det så bra att det lönar sig med att använda 75 Hz i uppdateringsfrekvens istället för 60 Hz vilket är det vanliga när det rör sig om TFT LCD. En skärm som har en responstid på 16 ms kan maximalt uppdatera bilden i 62.5 Hz (1/0.016=62.5) men då AUO:s nya panel har en uppgiven responstid på 12 ms kan den alltså uppdatera bilden i 83.33 Hz (1/0.012=83.33).

Jag är inte världens mest kräsna person när det kommer till rörelseoskärpa men för den skull kan jag också hitta det om jag vill, men det förekommer fortfarande om man verkligen letar efter det. FP767-12 och FP783 tillhör absolut toppen när det kommer till responstiden och att spela på den är en ren njutning. BOE Hydis omtalade panel som man bland annat finner i Hyundai Q17S är den panel som ligger närmast till när det kommer till responstiden och det säger en del. Bedömer man panelen i Q17S och FP767-12/FP783 gällande färgerna så ser jag BenQs skärmar som vinnaren och det är något som jag värderar högt.

Spelar man ett snabbt FPS såsom Quake eller Unreal och är en fruktansvärt kräsen person kan man störa sig på vissa eftersläpningar. Jag gör det inte och jag tror inte heller att majoriteten av er skulle göra det men det finns alltid vissa personer som påstår att det inte går att spela på en TFT. Tillhör du dessa kräsna personer kommer inte FP767-12 att betraktas som något underverk, men hör du till den skara av människor som tänker på att du sitter framför en LCD-skärm i fem minuter och sen glömmer bort det lär du finna FP767-12 perfekt lämpad för spel. Tänk också på att en TFT-skärm som har några år på nacken inte alls är samma sak som en ny. Mycket har hänt på kort tid och ni som fortfarande tvivlar, ge tekniken en chans, jag tror nämligen inte att ni blir besvikna.

Spel såsom Warcraft 3 eller GTA där uppdateringsfrekvensen inte är av samma betydelse är helt befriade från rörelseoskärpa eller skuggor så spelar man bara såna spel är det absolut ingenting man kommer att tänka på.

Film

Även när det gäller film visar sig FP767-12 och FP783 vara ett vettigt alternativ. Jag ser inga eftersläpningar och tack vare att panelen har bra kontrast och färger ger det ett stort djup i scener som annars kan vara lite livlösa och platta. Jämfört med min CRT är färgövergångarna inte riktigt lika bra men jag kan ändå helt klar tänka mig att se en DVD-film eller två framför någon av de två skärmarna.

Betraktningsvinkel

Som vanligt ser det hemskt ut om man inte sitter rakt framför monitorn. De röda tonerna försvinner först och förr eller senare flyter färgerna ihop till något som inte längre är igenkännbart. Är man medveten om detta är tar man det säkert med en viss ro och accepterar helt enkelt teknikens begränsningar.

Garanti/Pixelpolicy

BenQ lämnar tre års utbytesgaranti på sina monitorer och det är precis vad man förväntar sig. Gällande deras pixelpolicy har jag lite kommentarer. Det är nämligen så att den inte går att finna på deras hemsida så då var det bara till att ringa den tekniska supporten. Frågor om pixelgarantier verkade inte vara deras starkaste sida och de gav mig ett minst sagt vagt svar. Som vanligt så gäller det bara att få tag på rätt personer och helt plötsligt så var det absolut inga problem med att få fram rätt siffror. För FP767-12 och FP783 gäller således följande: 2 ljusa subpixlar, 2 ljusgröna subpixlar, tre mörka subpixlar eller totalt 5 subpixlar.

Pixelgarantin är inte den bästa på marknaden men inte den värsta heller.