Prestanda: System och processor

Den som köper ett system med AMD E-350 under huven är antagligen medveten om att det knappast handlar om något prestandamonster. AMD:s fokus ligger på hög energieffektivitet och tillräckligt med beräkningskraft för kontorsarbete, mediauppsplening och andra vardagssysslor.

IMG_5827.jpg

En riktig storsäljare används som referens, ASRock Ion 330 HT.

Med detta sagt är det givetvis ändå intressant att kika närmare på rena prestandasiffror. Som referens har redaktionen dammat av ett tvåkärnigt Intel Atom 330-baserat system med styrkretsen Nvidia Ion, en kombination som gjort succé hos många mediaentusiaster de senaste åren. Tyvärr lyckades vi inte få tag på motsvarande Ion 2-produkt, utan det äldre syskonet får stå modell.

Först ut är trotjänaren PCMark Vantage, och AMD E-350 visar direkt var skåpet ska stå. Den modernare plattformen har flera tekniska fördelar över Nvidia Ion, något som tydligt märks med ett cirka 35 procent högre slutresultat.

Renderingstestet Cinebench belastar mer eller mindre endast processorn och kan utnyttja flera kärnor mycket effektivt. Även här plockar AMD E-350 hem en övertygande vinst över den äldre konkurrenten. Reslutatet kommer knappast som en överraskning då Intel Atom 330 lanserades under slutet av 2008, och därmed börjar bli rejält till åren.

Att koda film med populära H.264-implementationen x264 i högsta grad processorintensivt, och även här kan flera samtidiga trådar utnyttjas. Åter igen presterar AMD E-350 utmärkt jämfört med Intel Atom 330, både i det lättare första passet samt i den tunga andra omgången.

Beräkningar av 32 miljoner kvadratrötter är knappast något normala människor bryr sig om, det ger dock en utmärkt indikation på processorns matematiska kapacitet. Här har AMD E-350 det svårare, och Intel Atom 330 klarar av uppgiften ett par sekunder snabbare. Just matematiska beräkningar av den här typen är sedan många år ett av Intels paradnummer, och AMD verkar fortfarande jobba för att komma ifatt.

Sist ut är filkomprimering med effektiva 7-Zip, och här är det både processor och internminne som spelar in. AMD E-350 landar en noslängd framför Intel Atom 330, antagligen tack vare en kombination av aningen högre processorprestanda samt snabbare DDR3-minne.