Lucid Logix Virtu

Israeliska företaget Lucidlogix har tidigare varit i rampljuset med sin styrkrets Hydra, vilken gjorde det möjligt att kombinera olika kretstillverkares grafikkort för ökad prestanda. Företagets senaste tillskott är till skillnad från tidigare skapelser en helt mjukvarubaserad lösning och går under namnet Virtu.

Vad är Virtu?

Virtu är en mjukvarubaserad programvara som likt Nvidias Optimus-teknik kan byta mellan processorns integrerade grafikkrets och ett separat grafikkort utan att användaren behöver göra något. I kombination med Intels Z68 innebär detta att applikationer som inte behöver särskilt mycket kraft, exempelvis videoavkodning, kan köras på den integrerade grafikkretsen medan mer tunga tillämpningar som spel körs på grafikkortet.

Tanken med detta är att systemets generella strömförbrukning ska sänkas samt att man får tillgång till Intels integrerade grafikkrets samtidigt som ett högpresterande grafikkort används. Det innebär bland annat att funktioner som Quick Sync kan utnyttjas, något som visat sig kunna ge rejäla prestandaförbättringar för viss mjukvara.

virtu-diagram.jpg

Virtu är en licensbelagd mjukvarulösning vilket innebär att respektive moderkortstillverkare måste betala en licensavgift till Lucid för varje sålt kort. I det stora hela kommer dock samtliga stora tillverkare som lanserar Z68-baserade kort att inkludera Virtu.

Virtu i praktiken

Virtu-tekniken kan användas på två olika sätt vilket i slutändan beror på vilken skärmutgång man väljer att koppla in sin bildvisare i. Gemensamt är dock att den visade bilden måste rymmas i den primära grafikkretsens minnesbuffer, något som innebär en ordentlig begränsning när det integrerade grafikkortet ligger först.

virtu.png
virtu2.png

i-Mode

Bildvisaren kopplas till moderkortets bildutgångar och använder därmed processorns integrerade grafikprocessor som primär enhet. Samtliga applikationer använder sig av den integrerade grafiken bortsett från de som finns med i en undantagslista i Virtus kontrollpanel. Startas en applikation eller spel som finns med i denna lista tar istället grafikkortet över arbetet. När grafikkortet har renderat bildrutorna kopieras dessa till den integrerade grafikkretsens minne och visas upp på skärmen. Värt att nämna är att varken SLI eller Crossfire fungerar i detta läget.

d-Mode

Bildvisaren kopplas till grafikkortet och använder det som primär enhet. Likt i-Mode finns en undantagslista i Virtus kontrollpanel där man kan ange vilka applikationer som ska använda den integrerade grafikkretsen istället. Detta läge är mest lämpat för den som vill ha ut maximal 3D-prestanda och samtidigt kunna använda exempelvis videokodningsfunktionen Quicksync. Det är även det enda läget som fungerar ihop med SLI och Crossfire-konfigurationer.