Qpad MK-80 Pro

IMG_6757.jpg
IMG_6772.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Qpad

Modell

MK-80 Pro

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Blue)

Anslutningar

PS/2, USB, mikrofon, hörlurar

Dimensioner (BxHxD)

445,5 x 144,8 x 25,4 mm

Vikt

1,27 kg

Pris

Svenska gamingföretaget Qpad är troligtvis mest kända för sitt breda sortiment av musmattor. Under åren har sortimentet breddats med annan kringutrustning som exempelvis headsetet QH1339 samt datormusen 5K. Qpad ger sig nu ut på outforskad mark och lanserar sitt första tangentbord MK-80 Pro, en modell som vi tänkte ta en närmare titt på idag.

IMG_6758.jpg
IMG_6764.jpg

Qpads MK-80 Pro är en bastant pjäs som väger in på 1,27 kg, vilket gör att modellen ligger stabilt på skrivbordet. Vid en första anblick är det inte mycket som sticker ut när det kommer till detta tangentbord. Modellen har ett väldigt avskalat yttre där mängder av snabbknappar har slopats till fördel för ett antal utvalda som delar funktion med F1-F6-knapparna. Tangentbordets trumfkort finns istället under huven, där påkostade mekaniska brytare används. För den som önskar att avlasta sina handleder skickar Qpad med ett handlovsstöd som enkelt monteras på tangentbordets undersida.

IMG_6760.jpg
IMG_6766.jpg

På modellens baksida återfinns ett antal lättåtkomliga anslutningar i form av två stycken USB-portar, mikrofoningång samt hörlursutgång. Tangentbordet ansluts till datorn via en kabel som delar upp sig i fyra delar. Två av kablarna används för passering av ljud från datorns ljudkort, USB-anslutningen driver modellens inbyggda USB-hubb samt tangenternas bakgrundsbelysning. MK-80 Pro ansluts med fördel genom PS/2-anslutningen för att kunna utnyttja "full n-key rollover", det vill säga möjligheten att trycka in samtliga av tangentbordets tangenter samtidigt.

IMG_6761.jpg

Paradnumret för Qpads nya tangentbord är utan tvekan faktumet att de använder sig av mekaniska brytare istället för exempelvis membran eller "scissor-switch"-varianter. Mekaniska brytare uppskattas av många för deras långa livslängd (upp till 50 miljoner nedslag per tangent) samt den överlägsna feedback man får från tangenten när den trycks ner.

Qpad har valt att använda sig av brytare från Cherry till denna modell, mer specifikt MX Blue. De blåa Cherry-brytarna skiljer sig ganska mycket från exempelvis de svarta varianterna som många andra tillverkare använder sig av. Där de svarta har ett linjärt motstånd, det vill säga att tangentens motstånd ökar linjärt allt eftersom den trycks ned i botten, så har de blåa ett lättare motstånd fram tills brytaren aktiveras varefter motståndet ökas. Samtidigt ger även de blåa brytarna en kännbar feedback när brytaren aktiveras och ger dessutom ifrån sig ett karakteristiskt "klick"-ljud.

IMG_6770.jpg
IMG_6767.jpg

Som vi nämnde tidigare har detta tangentbord bakgrundsbelysning för sena spelsessioner i mörker. Varje enskild tangent är upplyst av varsin blå lysdiod vilket ger ett väldigt jämnt sken. Belysningen kan justeras i fyra steg, där det lägsta innebär att lysdioderna är avstängda. I sitt högsta läge är skenet ytterst påstridande och rekommenderas därför inte i kombination med helt mörklagda rum.

IMG_6771.jpg

I tillbehörsväg skickar Qpad med en USB-adapter för den som inte har en PS/2-port på sin dator, fyra oranga tangenter för att ersätta exempelvis WASD-knapparna samt ett verktyg för att enkelt kunna lossa tangenterna.